Завршени двадесет трећи „Видаковићеви дани културе“ Рудо 2023

Манифестација “Видаковићеви дани културе 2023.” која има за циљ сјећање на лик и дјело рано преминулог пјесника Милоша Видаковића. Овогодишња двадесет трећа по реду манифестација почела је традиционалним полагањем цвијећа пред спомен бистом пјесника, гдје су говорили књижевници и пјесници Драган М. Папоњак и Радомир Рашо Јагодић, а након тога отворена је изложба слика Радмила Марића – Арта из Фоче.

На свечаној академији манифестацију је отворио начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић, а гости су били књижевник Верољуб Вукашиновић, глумац Жарко Степанов, инструменталисти Лука Новосел и Драшко Спасојевић, као и Вокално – инструментални састав ИСОН из Прибоја

imageedit_26_5953890457

У оквиру манифестације уприличено је и традиционално пјесничко вече на којем су учествовали Аћим Тодоровић, Раде Лаловић, Владимир Пантовић, Драган Папоњак и Радомир Јагодић. У склопу манифестације промовисане су књиге “Загледана у стијену” Неде Гудељ и “Убери ми звезде” Бранкице Божовић. Такође додијељене су и награде по Међународном пјесничком конкурсу “Милош Видаковић” који је трајао од 01. до 31. октобра 2023. године.

predstava

Посебну пажњу привукла је позоришна представа “Патријарх Павле, бити човјек међу људима и нељудима” у изведби Александра Дунића и Милана Малбаше.

Трећег дана манифестације Драмска секција “Просвјета” Рудо извела је позоришну представу “Породични зачин.

На традиционалној вечери фолклора гости су били КУД “Мокра Гора” Зубин Поток, са Косова и Метохије, и КУД “Дома културе Нова Варош” из Нове Вароши, а домаћин “КУД “Просвјета” из Рудог наступио је са три своје секције, од најмлађих играча до првог ансамбла.imageedit_19_9368417950

Организатори манифестације су Општина Рудо, Јавна установа Центар за културно – просвјетну дјелатност „Просвјета“ Рудо, Јавна установа Народна библиотека „Манојло Илић“ Рудо и Књижевни клуб “Милош Видаковић”. Медијски покровитељи су ТВ Рудо, РТРС и БН ТВ.