Završen 3. međunarodni Sajam domaćih proizvoda Rudo 2017

Trodnevna manifestacija posvećena preduzetništvu, domaćoj radinosti i zanatima završena je u nedelju 12. marta izvlačenjem nagrada za kupce i podjelom zahvalnica izlagačima na sajmu.

Opšti utisak kako posjetilaca tako i organizatora da je ponuda protekla tri dana sajma bila sadržajno izuzetno bogata.

17218480_1297989803572040_2204025363854024943_o

Na sajmu je predstavljen veliki broj proizvoda od strane 130 izlagača iz Srbije, Crne Gore i BiH ali i održan veliki broj pratećih sadržaja.

Prvi dan sajma posjetioci su degustirali kolače i birali najbolje. U ovoj kategoriji takmičilo se ukupno 40 žena iz 7 mjesnih zajednica. Prva dva mjesta osvojila je Isidora Ćiković iz MZ Rudo a treće mjesto pripalo je Dragani Ćuvizi iz MZ Staro Rudo.

Na nagradnom konkursu „Reciklirana mašina-Roboti budućnosti“ u kojem su učestvovali učesnici osnovnih škola iz Rudog, Čajniča, Foče, Goražda i Višegrada u kategoriji viših razreda prvo mjesto osvojio je rad „Robonaut“ Milice Kovač iz OŠ Foča, drugo mjesto rad „ Lunarno vozilo“ grupe učenika sekcije Mladi tehničari OŠ Goražde i  treće mjesto rad „Mikan“ likovne sekcije OŠ Višegrad. U kategoriji nižih razreda prvo mjesto osvojio je rad „ Legende“ učenika 5 razreda OŠ Štrpci, drugo mjesto rad „Robokap“ Viktora Jakovljevića iz OŠ Rudo i  treće mjesto rad „Cica“ učenika iz 5 razreda OŠ Rogatica.

17240696_1297990006905353_7310416290752567098_o

I ove godine sami izlagači titulu najljepši štand dodjelili su prošlogodišnjem pobjedniku, štandu mjesne zajednice Štrpci.

Mladi su posebno mogli uživati u takmičenju neafirmisanih bendova u kojem je učestvovalo 9, prema mišljenju mladih izuzetno dobrih neafimisanih bendova. Nakon tri sata, koliko je trajao koncert, stručni žiri proglasio je pobjednike ovog takmičenja. Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 400KM osvojio je bend „Eastok“ iz Užice/Višegrad, drugu nagradu od 200KM osvojio je bend „Bitanga i princeza“ sa Pala i treću nagradu u iznosu od 100KM osvojio je bend „Sfinkter“ iz Goražda. Zahvalnice su dobili najbolji gitarista Adnan Čelik iz Goražda, najbolji vokal Sabra Omeragić iz Goražda i najbolji bubnjar Srbislab Savić iz Višegrada.

DSC_5867

Paralelno sa ovim sadržajima prvi dan je održan i sastanak načelnika opština iz regije. Načelnici opština Višegrad, Novo Goražde, Čajniče, Foča i Rudo održali su sastanak na kojem su razmatrane mogućnosti razvoja saradnje između opština u regiji.

Održano je i predstavljanje Javnog poziva za podršku pokretanja biznisa za marginalizovane grupe žena koji će biti finansiran iz projekta koji finansiraju Opština Rudo i USAID/PPMG, panel diskusija za mlade „Od hobija do posla“ i predavanje za pčelare koje je okupilo oko 30 pčelara iz Srbije, Crne Gore i BiH.

DSC_5970

I drugi dan sajma protekao je u raznovrsnom sadržaju. U jutarnjim časovima održano je stručno predavanje na temu „Proizvodnja maline u 2017.- opstati ili propasti-pitanje je sad“. Preko 40 malinara sa veliko pažnjom slušalo je predavanje prof. Adnan Maličevića a na kraju predavanja izvučen je srećni dobitnik 1200 sadnica sorte vilameta iz matičnog zasada PZ „Uvac-Rudo“. Sadnice je dobio Vlado Jolić iz Užica.

U nastavku održano je predavanje za žene koje je vodila Slađana Ujić na temu“ Žene na selu nositeljice ruralnog razvoja“. Predavanje je bilo izuzteno korisno.

Istovremeno na trgu, 5 ekipa pripremalo je riblju čorbu koja je potom degustirana od strane žirija, koji je potom proglasio pobjednike ovog takmičenja. Pobjednik je tim „Dva Raša“ iz Rudog. Drugo mjesto osvojila je ekipa EU „Drinska jezera“ iz Višegrad a treće SRD Jezero Rudo. Za manje od pola sata, nakon proglašenja pobjednika sva čorba je već bila pojedena od strane učesnika, izlagača i posjetilaca sajma.

DSC_6026

Po zatvaranju prodajno-izložbenog dijela drugog dana, svi su mogli pogledati stendap komediju „Došljo“ u izvođenju Adimira Šehovića a malo potom uživati u svečanoj večeri.

Na svečanoj večeri dodjeljene su plakete najvećim sponzorima sajama. Zlatna plaketa dodjeljena je Poljoprivrednoj Zadruzi Uvac-Rudo, srebrna plata dodjeljena je Udruženju poslovnih žena u BiH i  dvije bronzane  Mikrokreditnom društvu „Mikrofin“ i ERS male hidroelektrane d.o.o Istočno Sarajevo. Gosti na svečanoj večeri  uživali su i u modnoj reviji tokom koje su predstavljeni modeli: Konstantin teksa doo Priboj, Udruženja „Bonafide“ iz Pljevlja, Udruženja „Udružene“ iz Sarajevo, NVU „Šarenica“ Pljevlja, Udruženja „Aurora“ iz Sokolca i Sekcije kućne radinosti iz Mokrog. Modele su nosili  manekeni, srednjoškolci  iz Rudog.

ivana