У знак сјећања на мајора Василија Луковића…

Представници оштине Рудо, јуче су посјетили општину Чајетина. Према рјечима начелника општине Рудо, Рата Рајака, повод је формирање организационог одбора за обиљежавање стогодишњице драматичних догађаја, који су се десили у августу и септембру 1914. године и јуначке погибије мајора Василија Луковића. У овим  борбама у одбрани Србије од аустроугарског освајача, на рубном подручју општине Чајетина и сусједних општина, за два дана погинуло је 36 и рањен 71 војник, углавном из ових крајева.У храбром четвртом и петом пуку, било је и 9 припадника муслиманске вјероисповјести. Међу погинулим браниоцима је, још неутврђен број војно способних људи из избјегличких „ешалона“ српског народа, посебно из Штрбаца али и других  мјеста Републике Српске.

И данас, послије сто година, на Бијелој глави, изнад локалног пута од села Јабланица према граници Републике Српске , стоји монолит црног камена , споменик мајору василију Луковићу, ..“који јуначки погибе предводећи свој батаљон.“, на коме су његови војници исписали бајонетима:

Мајор

Василије Луковић, погинуо 1914. год.,

Испунио своју дужност према Краљу и Отаџбини …

Завидимо ти, и поздрављамо ти породицу…

Представници општина Чајетина, Прибој и Рудо  сложили су се да ове догађаје треба достојно обиљежити.  За сутра је поново заказан састанак , како би се утврдили конкретни задаци и обавезе у погледу обезбјеђења срестава за коначно утврђивање броја страдалих и уређење меморијалног  комплекса око споменика храброг мајора.