Трећи дан манифестације обиљежавања 100. година Сарајевског атентата и Првог свјетског рата

 

panel 1У Панелу посвећеном операцијама на подручју општине Рудо, у Првом свјетском рату, историчари Предраг Остојић и Вељко Митровић истакли су стратешку важност подручја Рудог у ратним операцијама вођеним у првој и другој години Првог Свјетског рата.

Историчар Предраг Остојић, проучавајући грађу везану за ратне операције у 1914. у долини Лима и Дрине, изнио је податак да је Рудо прво мјесто, које је током Првог свјетског рата, већ 3. августа ослобођено од Аустроугарског окупатора.

Важност Рудог истиче се и током аустроугарске офанзиве према Србији, која је почела 12. вгуста 1914. У вријеме одсудних битака српске војске у Церској бици 16 – 19. августа 1914. и на прилазима Рудог, 17, 18 и 19. aвгуста, вођене су жестоке борбе, у којима је било око 50 погинулих српских војника и добровољаца, 105 рањених и 116 несталих.

Ово је први пут да се на овако достојанствен начин обиљежи један важан догађај срске историје, о коме се у прошлим временима углавном ћутало.

Промовисана је књига Радомира Раше Јагодића „Пјесме и цртежи“, посвећена српским војницима у ратовима и ратним страдањима кроз причу обичног војника, обогаћена са десет аутентичних цртежа-графика Гаврила Принципа, војводе Степе Степановића и др. О књизи је говорио историчар Предраг Остојића а предговор српског књижевника Слободана Ристовића, читао је историчар Вељко Митровић. Неколоко пјесама из ове књиге прочитао је сам аутор.  Издавач овог дијела је Народна библиотека“Просвјета“ Рудо.

Поводом стогодишњице Првог свјетског рата, Народна  библиотека „Просвјета“ Рудо, приредила је изложбу књига, посвећених збивањима у Првом свјетском рату и Сарајевском атентатау.

panel