О Рудом у Првом свјетском рату

 

naucni skupУ конгресној сали хотела „Подгорица“ у организацији Српског националног савјета Црне Горе одржан је научни скуп под називом „Црна Гора у Првом свјетском рату“.

Разлози овог научног скупа су вишеструки али су главни обиљежавање сто година од почетка Великог рата и све чешћи покушаји ревизије његових кључних догађаја.

На скупу су узели учешће: академик Зоран Лакић, др Љубодраг Димић, академик Драгољуб Живојиновић, др Мира Радојевић, професор Предраг Остојић, др Вукић Илинчић, ставрофор др Велибор Џомић, мр Александар Лукић, публициста Васко Костић,професор Веселин Матовић, књижевница Милица Краљ.

Госте из Србије и Републике Српске, поздравио др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе осврнувши се на покушаје ревизије Првог свјетског рата додајући да је српски народ у Црној Гори водио ослободилачке ратове, бранио име и част и стварао државу Црну Гору што се сада ниподаштава и жели оспорити „

На скупу је било запажено излагање професора Предрага Остојића, који је на тему „Офанзивни Горњодрински фронт 1914“ између осталог описао херојску одбрану Рудог, српско црногорске војске у периоду 1914. године.

„Рудо је прво ослобођено мјесто од Аустро-Угарске власти – почетком августа 1914. Од 16 – 19 августа 1914. вођене су велике борбе на прилазима овом мјесту, баш када се водила и одлучујућа Церска битка. Од 15. новембра прилазе Рудом, на Бујаку и Вихри заједно са мјештанима бране двије бригаде – Дечанска и Доњовасојевићка, црногорске Санџачке војске сердара Јанка Вукотића.“

„Измјешани гробови погинулих ратника на територији општине су разлог што сам овај рад по први пут представио јавности“, рекао је између осталог историчар Предраг Остојић.

Naucni skup Podgorica