Берба малине у току

Берба малина, на подручју општине Рудо је у току, а откуп малине од стране ПЗ „Увац-Рудо“, почео је 16. јуна и очекује се да ће трајати до краја мјесеца јула. Откуп, од стране ове Пољопривредне задруге, врши се на устаљеним откупним мјестима на територији општине Рудо и у хладњачи.

Аконтациона откупна цијена ове године износи 2 КМ по кг, а по завршетку откупа формираће се коначна цијена, и у складу са њом извршити доплата.

Према ријечима Ненада Љубојевића директора Пољопривредне задруге, овогодишњи квалитет овогодишњег рода је бољи а откупна количина већа у односу на исти период прошле године.

Поред редовних активности, Пољопривредна задруга ће ове године на површини од 80 ари успоставити матични засад (расадник) малине. Квалитетан цертификован садни материјал  за матични засад малине стигао је из Швајцарске, а очекује се да ће систем за наводњавање стићи сутра.

Успостављањем овог матичног засада малине, општина Рудо ће бити једна од ријетких на чијем ће се подручју производити цертификоване саднице малине високог квалитета. Очекује се да ће принос износити и од 200. 000 садница.