Општина Рудо у пројекту „Подриње“

projekat_podrinje2

У понедељак 15. јуна у Ужицу је одржана конститутивна сједница Савјета корисника и Радне групе пројекта „Подриње“. Поред градоначелника, начелника, предсједника и представника подрињских општина Републике Српске и Републике Србије догађају су присуствовали министар за привреду у влади Србије Жељко Сертић и министар за економске односе и регионалну сарадњу у влади Републике Српске Златан Клокић.

Пројекат „Подриње“ представља заједнички, превасходно привредног карактера, пројекат двије Владе који носи име по регији која обухвата 31 општину са обје стране Дрине. Из Републике Српске 15: Рогатица, Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Братунац, Власеница, Хан Пијесак, Милићи, Сребреница, Вишеград, Рудо, Фоча, Ново Горажде и Шековићи; а из Србије 16: Шид, Сремска Митровица, Богатић, Шабац, Лозница, Мали Зворник, Крупањ, Ваљево, Осечина, Љубовија, Косјерић, Бајина Башта, Ужице, Чајетина, Коцељева и Прибој. Такође у Савјет су ушле и двије подручне привредне коморе из Републике Српске – Бијељина и Источно Сарајево, и три регионалне коморе из Србије – Сремска, Ваљево и Ужице.

Резултати заједничке студије који су представљени на конститутивној сједници говоре да у овој регији живи више од 983. 000 становника и да има 58. 000 привредних субјеката са 180. 000 запослених радника, који могу бити окосница привредног развоја.

Пројекат предвиђа могућност реализације заједничких активности и сарадње у области инфраструктуре, пољопривреде, туризма, енергетике, заштите животне средине, здравства, културе и др.

У уводном излагању директор програма Млађен Цицовић, је рекао да је програм резултат изражене политичке воље за већим повезивањем, привредном и институционалном сарадњом Републике Српске и Републике Србије, на основу чега је и усвојена Платформа за разраду и реализацију пројекта „Подриње“. Он је такође истакао да је идеја да се започне са реализацијом овог пројекта базирана на томе да постоји велики потенцијал ријеке Дрине са једне стране и недовољно искориштене могућности за сарадњу у широј регији са друге стране, те да би један овакав пројекат требао допринијети бољем животу и развоју општина с обје стране Дрине.

Током сједнице је најављено је да ће до октобра бити направљен Акциони план који ће усвојити обе владе а да ће се са његовом реализацијом почети 2016. године, када ће бити и буџетиран. С обзиром, да је цио пројекат осмишљен и развијан у духу европских интеграција, те да је базиран на европским принципима прекограничне сарадње очекује се да ће се поједини пројекти моћи финансирати и из фондова ЕУ. Истакнуто је да је пројекат отворен за друге заинтересоване општине и градове Србије и Босне и Херцеговине.

Основ за покретање пројекта „Подриње“ био је Споразум о успостављању специјалних и паралелних односа између Републике Српске и Србије који је потписан 2006. године.

На конститутивној сједници пројекта „Подриње“ усвојен је још Пословник о раду Савјета пројекта, изабран предсједник и потпредсједник, а презентован је и нацрт Програма развоја Подриња и план будућих активности Савјета корисника.

projekat_podrinje6