Олимпијско сребро се осваја вољом, радом и упорношћу

zorana

На љетним Олимпијским играма Специјалне олимпијаде, које су од 21. јула до 4. августа одржане у Лос Анђелесу учествовала је и наша Зорана Митровић, која се представљајући БиХ такмичила у пливању и освојила сребрну медаљу у дисциплини пливање на 25 метара слободним стилом.

На овом великом спортском догађају такмичило се преко 8000 спортиста из 185 земаља.

Зорана, којој су још као малој дјевојчици љекари прогнозирали да неће моћи самостално ни ходати, данас око врата носи олимпијску сребрну медаљу и са осмјехом прича о утисцима са свог кратког боравка у Лос Анђелесу.

Учешћем и постигнутим резултатом на овако великом такмичењу Зорана је показала да су воља, рад и упорност јачи од било каквих препрека и да је и олимпијско одличје могуће освојити.

Из разговора са њом сазнајемо да је учешће на олимпијским играма неописиво искуство и узбуђење као и то да јој је било лијепо али и напорно. Сем два кратка излета у Холивуд и Дизниленд, она и други чланови тима вријеме су проводили на терену покушавајући да се квалификују за такмичења и да освоје медаљу. Према њеним ријечима такмичења су била доста напорна. Дан се састојао од такмичења,  припрема и одморa за наредни дан.

Током боравка у Лос Анђелесу, није било много простора за дружење са другим екипама, па је највише времена проводила са цимерком Кристином са Пала, која се такмичила у скоку у даљ. Њих двије су дијелиле утиске и једна другу бодриле током такмичења.

Поред сребра које је освојила, Зорани је за длаку измакла још једна медаља. У једној од трка Зорана је стигла трећа, али су је судије, по многима неправедно, дисквалификовале. Умјесто љутње, она је како и доличи правом спортисти, наставила своју борбу и показала да је још боља освојивши сребро, које данас поносно показује, а нама у Рудом пружа прилику да будемо ријетки и привилеговани који могу осјетити тежину олимпијског сребра.

За Зоранин успјех највише су заслужни њени родитељи, који су вјеровали у њу и који су јој пружали моралну и материјалну подршку, као и општина Рудо која јој је обезбједила скромну финансијску подршку за одлазак на олимпијаду.

Према ријечима њене мајке Драгане, Зорана је дијете које се припремало на ријеци Лим, и за разлику од многих такмичара који су стигли припремљени за ово велико свјетско такмичење, није ни имала одговарајуће тренинге. У Рудом не постоји базен, па се поред Лима за такмичење припремала на бањи у Вишеграду. За одлазак у Вишеград, или било гдје друго потребно је издвојити одређена средства.

На жалост код нас подршка спортистима са потешкоћама у развоју није на довољном нивоу, што на примјер није случај у Србији и другим земљама. Због недостатка средстава,  одлазак репрезентације БиХ на олимпијаду до последњег дана био је неизвјестан.

Представници удружења Сунце са Пала, на чији позив се Зорана одазвала и квалификовала  за учешће на Олимпијске игре, тврде да је Зорана могла постићи далеко боље резултате да је имала одговарајуће припреме. Имајући у виду све околности, Зоранин успјех је тим већи.

На питање какви су јој планови и да ли ће и даље наставити да се такмичи у пливању, рекла нам је да се већ припрема за ново такмичење које ће бити одржано у Сарајеву.

По повратку са Oлимпијских игара Рато Рајак, Начелник општине Рудо дочекао је Зорану Митровић у просторијама општине и одао јој признање за остварени успјех и освојену сребрну медаљу.

IMG_2896