Министар Ђокић у радној посјети општини Рудо

djokic 2

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић у суботу 5. септембра био је у радној посјети општини Рудо, гдје се сусрео са начелником општине Рудо и њеним руководством.

Током посјете, са министром се између осталог разговало, о предузећима који су у власништву владе Републике Српске, ОДП „ФАП Аутодијелови“ и ОДП „Рудопласт“ као и са проблемом зграде дјечијег обденишта, која је изгорила у пожару.

Након састанка, министар је приликом обиласка општине Рудо упознат и са лошим стањем моста на ријеци Лим, који спаја регионалне путеве Р 467 и Р 449.

Реконструкција мост на ријеци Лим, који  повезује Републику Српску са Р. Србијом, започета је прије 5 година. Убрзо потом, након што је једним дијелом скинута сигурносна ограда, радови су заустављени. И након више пута обраћања ЈП „Путеви Републике Српске“, радовни нису настављени. Данас овај мост, који је у врло лошем стању, свакодневно користи велики број грађана и аутомобила.

Djokic

Министар је током посјете обећао да ће пружити подршку заинтересованим инвеститорима из Турске за ОДП „ФАП Аутодијелови“, за прелазно решење које се тренутно разматра у вези са ОДП „Рудопласт“, као и за ријешавање поменутих актуелних проблема.

У наставку своје посјете министар је обишао и радове на изградњи хидроелектране „Мрсово“.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић након обиласка радова на изградњи хидроелектране „Мрсово“ у општини Рудо рекао је да је задовољан динамиком извођења радова и да је завршено све што је у досадашњој фази планирано.

„За Републику Српску је веома значајно да ће се изградњом ХЕ „Мрсово“ битно повећати енергетски биланси Српске у производњи електричне енергије, а посебно из енергије обновљивих извора, што нам представља један од стратешких циљева развоја сектора енергетике“, рекао је Ђокић новинарима.

Он је напоменуо да је ово велика инвестиција, од око 90 милиона евра, што је значајно за овај крај јер ће се у периоду реализације овог објекта наћи мноштво домаћих компанија који ће радити у изградњи, и крајњи ефекат ће бити 2019. године, када је планирано пуштање у рад хидроелектране.

Ђокић је рекао да је приликом обиласка радова на изградњи ове хидроелектране, чија ће инсталисана снага износити 36, 8 мегавата, а које изводи компанија „Комсар енерџи“, посјетио и мјесто гдје ће се инсталирати машинска постројења, што указује на то да су све активности које су пројектом планиране у фази реализације.

Начелник општине Рудо Рато Рајак рекао је да је за ову општину од великог значаја изградња хидроелектране „Мрсово“ и да су оправдана очекивања грађана која су усмјерена на унапређење развоја ове општине.

„Овако значајна инвестиција не би могла да се имплементира без апсолутне сарадње Владе Српске, ресорног министарства, локалне управе и концесионара. Мислим да смо ми на овом пројекту успјешно положили испит када је ријеч о сарадњи и овом приликом захваљујем свима на коректном и пословном односу“, истакао је Рајак.

Директор компаније „Комсар енерџи“ Синиша Мајсторовић захвалио је Влади Републике Српске и ресорном министарству на подршци коју пружају компанији у реализацији хидроелектране „Мрсово“.

„Тренутно смо у другој фази реализације, односно завршена је изградња приступних путева и ријешени су имовински односи, а у току је градња моста преко ријеке Лим“, навео је Мајсторовић.

Он је додао да се очекује почетак наредне фазе, која подразумијева градњу бране и главног постројења.