Свечано отворен први Матични засад малине у Републици Српској

presjecanje vrpce

У недељу 30. августа у просторијама Пољопривредне задруге „Увац-Рудо“ одржана је редовна Скупштина и свечана церемонија отварања првог Матичног засада малине у Републици Српској.

Око 80 чланова Задруге учествовало је у раду Скупштине, током које су између осталог, разматрани и усвојени: финансијски извјештај за 2014. годину, Извјештај о откупу малине у 2015. години и План активности ПЗ „Увац-Рудо“ за наредни период.

Након завршетка сједнице, пресјецањем врпце од стрaне начелника општине Рудо, Рата Рајака и представника „Сирогојно“ компаније, Рада Љубојевића свечано је отворен Матични засад малине у Увцу.

Подршку првој иницијативи, оваквог типа, својим присуством пружили су и Тања Боровчанин и Драган Беjатовић испред Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде РС, проф. др Кулина Мирко и Доц. др Грујица Вицо и мр Мирјана Радовић испред Пољопривредног факултета Источно Сарајево и др Бранко Поповић испред Института за воћарство Чачак.

Према ријечима Мирка Мијушковића, Матични засад малине ПЗ „Увац-Рудо“, први је засад малине, оваквог типа гдје су произвођачи уједно и власници, који је основан у Републици Српској. Тренутно засад броји 14.200 квалитетних садница које су увезене из Швајцарске.

Матични засад ће омогућити да се производња малине подигне на виши ниво и да се будућим произвођачима малине обезбједи цертификован, здрав и сортно чист садни материјал.

Поред квалитетних садница, Задруга је развила је и модел „Програмско управљање узгоја малине“ кроз који се обезбјеђује стручна и логистичка подршке задругарима, што доприноси бољем кавлитету и већем приносу малине. Предност овог приступа је у томе што он омогућава да сви који желе да раде, чак и они без икаквог знања о узгоју малине, уз подршку Задруге могу започети и успјешно се бавити узгојем малине.

Засад је подигнут уз финансијску подршку Јединице за координацију помоћи-Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде РС и Општине Рудо, а уз подршку „Сирогојно“ Компаније увезен је квалитетан садни материјал из Швајцарске.

vrpca

vrpca1

zadruga