Одржана промоција књиге „Црногорска Санџачка војска на Горњодринском фронту (1914-1915)“

у петак 22. априла 2016 у Дому културе „Пиво Караматијевић“ у Прибоју представљена је књига „Црногорска Санџачка војска на Горњодринском фронту (1914-1915)“ аутора Предрага В. Остојића.

На промоцији су учествовали Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки, администратор милешевски Г. Јоаникије, историчар Ратко Вукелић као и аутор књиге, а гости вечери били су гуслар Драган Дробњак, који је уз гусле отпјевао стихове из Мојковачке битке и хор „Свети Кнез Лазар ” из Прибоја.

Ostojic

Владика је запазио да је вриједност промовисане књиге у томе што је у њој аутор, са великом пажњом и прецизношћу,истакао све заслуге дијела црногорске војске која је заједно са српском војском ратовала у Првом свјетском рату на овом подручју од Пљеваља до надомак Сарајева, а послије у повлачењу до Карађорђевих шанчева на Јавору. Њихов отпор, истакао је Преосвећени Епископ, завршио се на Мојковцу и Беранама, гдје је црногорска војска у оним данима када се српска војска била повукла према Грчкој, пружила свој последњи и одсудни, јуначки отпор, који је ушао у легенду и гдје се нарочито прославио славни командант Санџачке војске сердар Јанко Вукотић.

promocija

„Сердар Јанко и сви који су били под његовом комадом сачували су част и понос Црне Горе, како се тада говорило у Црној Гори, из српског оружја. Оно што ме посебно задивило код писца ове књиге, г.-дина Остојића је сјајно познавање топографије ратовања српске и црногорске војске на овом подручју, асви ти топоними су заливени заједничком крвљу војске једног те истог народа. Двије војске, а један народ. Јунаци, ратници су били увијек изнад интрига које је водио двор и то зна г.-дин Остојић, али није хтио да се бави тиме, него је, прије свега, истицао заслуге јунака“, нагласио је Владика будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије.

Добродошлицу Његовом Преосвештенству пожелио је протојереј-ставрофор Драган Видаковић,архијерејски намјесник прибојски.