Одржано показно предавање на парцелама за малинаре из Рудог

malinari

У петак 03. jуна 2016. године, у оквиру пројекта „Програмско управљање у служби црвеног злата“ на парцелама у МЗ Миоче и Рудо одржано је треће показно предавање за 40 малинара из Рудог.

Едукација о узгоју, заштити и о проблемима који су изазвани неповољним временским приликама, одржао је др Александар Лепосавић, научни сарадник са института за воћарство из Чачка.

Др Александар Лепосавић је током предавања обишао 9 малињака и на лицу мјеста дао оцјену засада и објашњење узрока њиховог тренутног стања, доброг или лошег. Такође, препоручиван је и начин отклањања неправилности узгоја малине у погледу исхране и заштите те санирања насталих проблеме у појединим малињацима.

Током предавања Др Лепосавић је истакао да је ова година, са становишта временских услова, изузетно неповољна за малину, па су евидентни проблеми који се нису јављали ранијих година, а који ће на жалост значајно негативно утицати како на количину, тако и на квалитет рода.

Пројекат „Програмско управљање у служби црвеног злата“ подржан је кроз грант Финансијског механизма за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској и општине Рудо.

Финансијски механизам је успостављен кроз заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС), Амбасаде Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ.

Укупна вриједност пројекта износи 124.967 КМ, од чега је 99. 974 КМ обезбјеђено из средстава Финансијског механизма.

predavanje