Свечано отворен Интеркултурални камп Рудо-Стргачина 2016

Камп је отворен уз познату дјечију пјесму “Дјеца су украс свијета”, Љубивоја Ршумовића и пригодан програм који су припремили и извели ученици основних школа „Авдо Смаиловић“ из Сарајева, „Фахрудин Фахро Башчелија“ из Горажда, „Свети Сава“ из Фоче и „Бушко Буха“ из Штрбаца, који су уједно и први учесници овог кампа.

Испред организатора кампа, присутне на отварању поздравила је Милена Кујунџић, предсједница Удружења “Нада”. Она је у свом уводном обраћању истакла да је ово камп пријатељства, мира, разумјевања и љубави који се већ пету годину заредом организује уз финансијску подршку Америчке амбасаде у БиХ.

kampУчеснике кампа испред општине Рудо, поздравио je, зажелио добродишлицу и успјешан рад, Драган Јовановић, начелник Одјељења за општу управу друштвене дјелатности. Он је похвалиo камп и рад Удружења „Нада“ и изразио захвалност донаторима који су омогућили организацију кампа.

Овогодишњи камп ће трајати 6 недеља. У њему ће у шест смијена боравити укупно 240 дјеце школског узраста, а са њима ће бити и исто толико дјеце са потешкоћама у развоју из више градова, уз пратиоце. Очекује се да ће кроз камп проћи више од 500 учесника.

Прву групу која је отворила овај камп чини  више од 40 ученика из основних школа „Авдо Смаиловић“ из Сарајева, „Фахрудин Фахро Башчелија“ из kamp1Горажда, „Свети Сава“ из Фоче и „Бушко Буха“ из Штрбаца са својим наставницима. У кампу учествују и дјеца са посебним образовним потребама, горажданске ОШ „Фахрудин Фахро Башчелија“, као и чланови руђанског удружења за помоћ лицима са посебним потребама „Нада“.

Као и ранијих година организатори су припремили бројне едукативне садржаје, забавне и спортске програме, као и излете у Рудо и Вишеград, како би се учесници кампа упознали са културно – историјским споменицима у овом крају. Ове године, представници сваке од школа засадиће једно дрво – дрво које симболизује пријатељство и повезаност међу људима.