Начелник потписао уговор о додјели гранта

granat

Начелник општине Рудо Рато Рајак и директор Програма за подршку маргинализованим групама  Јасмин Бешић потписали су јуче у Рудом Уговор о додјели гранта.

Уговором чија је укупна вриједност 60.000 КМ  осигурана је подршка маргинализованим групама жена у развоју бизниса од чега 30.000 КМ обезбјеђује УСАИД, а најмање 30.000 обезбјеђује Општина Рудо.

Уговор је потписан у оквиру Програма подршке маргинализованим групама који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Ради се о програму кроз који ће се помоћи жене које су, на неки начин маргинализоване, да покрену своје бизнисе. Овај програм под маргинализованим  женама сматра прије свега, жене  које су жртве насиља, жене које су инвалиди или имају дјецу са инвалидитетом, незапослене младе жене до 30 година, али општина може у складу са своји потребама на терену  додати и друге циљне групе, када буде расписивала јавни позив.

У наредних годину дана колико ће трајати пројекат, општина ће заједно са УСАИДом и са других 8 локалних заједница, које су такођер кориснице овог програма, учествовати у изради заједничког модела по којем ће општине и градови радити, а који ће дати смјернице за израду уговора са женама, обрасце извјештавања и друго. Бешић је напоменуо да ће сама општина имати могућности да одреди приоритете на основу  потреба становништва у које жели улагати средства.

На основу приоритета подржаће се стартап бизниси који ће одговорити и на потребе локалне заједнице, који ће наћи свој мјесто на захтјевном тржишту и који ће овој општини помоћи у  развоју привреде, дакле не ради се само о помоћи у запошљавању жена, него и о помоћи у развоју бизнис сектора генерално, истакао је Бешић.

Поред финансијске подршке, УСАИД ће обезбједити подршку и у обуци жена које буду одабране, на начин да се упознају како попунити апликацијске образце, како одабрати оно што је најзанимљивије а биће обезбјеђена и континуирана подршка и праћење и након додјеле средстава кроз савјетовање у области маркетинга, боље прође, израде планова итд – рекао је Бешић.

Приликом потписивања споразума начелник општине је исказао задовољство, што као општина имамо прилику да учествујемо у пројекту, који  пружа шансу за успостављање доброг модела и механизма за подршку у запошљавању жена у општини Рудо.

Бешић је честитао општини Рудо, јер је прошла на јавном позиву, као један од девет градова и општина од укупно 39 колико се пријавило у БиХ у првој фази.