Одржан сабор на Цигли

Cigla

Трећу годину заредом на месту званом Цигла одржан је сабор у знак сјећања на храбре јунаке српске војске који су у августу 1914. године погинули у бици против аустроугарске војске заједно са мајором српске војске Василијем Луковићем.

Представници општина Чајетина, Прибој, Кнић и Рудо су, прије свечане церемоније, присуствовали парастосу палим борцима који је служио свештеник јабланичке парохије, Радован Ћосић. Након интонирања химне и војничке будилице гостима се обртатио Вукомир Божанић, предсједник ТУ Јабланица. Он је присутне подсјетио да је спомен обиљежје изгинулим ратницима осмислио и урадио недавно преминули скулптор из Трнаве, Владимир Митровић.

„Чесма, крст, шајкача и чутура, његово су дјело“, рекао је Божанић и додао како вјерује да ће се величина уметничког дјела овог ствараоца у будућности вредновати на прави начин.

Испред чајетинске општине госте је поздравио председник Општине, Милан Стаматовић, посебно се захваливши предсеницима три општине што су се здушно укључиле у све активности око изградње овог спомен парка пријатељства.

„Хвала што подржавају ове наше напоре да младим генерацијама пренесемо поруку коју су изгинули ратници желели нама да пренесу, али нису поживели да нам то лично кажу, већ су овде, овим спомеником и многим другим споменицима који су остали по Србији, поручили да морамо да чувамо отаџбину.“

На Цигли је уприличен и програм на којем су наступила културно-умјетничка друштва, пјевачке народне групе и пјевачи извика. Овај сабор пријатељства је још једном потврдио да поштујемо славне претке и традицију и да кроз пријатељство и сарадњу можемо градити бољу будућност.

Испред општине Рудо на сабору су присуствовали Рато Рајак, начелник општине Рудо, Митар Видаковић замјеник начелника општине Рудо И КУД „Просвјета“ Рудо.

Cigla1