Одржани „Видаковићеви дани културе“ 2016

Културна манифестација „Видаковићеви дани културе“ затворена је у недељу 27. новембра.

Током три дана трајања манифестације, представљен је богат културни програм, који је имао за циљ  да се оживи  сјећање на Милоша Видаковића, пјесника, књижевника и критичара који је 1891. године  рођен у Рудом.

Манифестација је отворена 25. новембра, изложбом слика Епархије захумско-херцеговачке и приморске а свечану академију, отворио је  начелник општине Рудо Рато Рајак.

Специјални гости овогодишње манифестације „Видаковићеви дани културе“ били су глумица Вјера Мујовић,  њижевник Ђорђо Сладоје, хор из Прибоја и етно-група из Рудог.

vidakovic1Другог дана манифестације одржано је књижевно вече на којем су учествовали Зоран Костић, Боро Капетановић, Миленко Јевђевић и Милица Видаковић.

Исте вечери, одржана је академија у част Николаја Велимировића поводом шездесетогодишњице од његове смрти а у извођењу глумца Александра Дунића у наставку је изведена монодрама Милована Витезовића „Мудри јуначни војвода Јанко Катић“.

У недјељу, 27. новембра, промовисан је календар „Просвјета“, монографија аутора Војислава Максимовића, поводом 25 година рада „Просвјете“, те одржана промоција књиге Мирка Иконића „Шпанска грозница и друге приче“.

Манифестација је свечано затворена концертом фолклора на којем су наступила културно- умјетничка друштва „Бока“ из Тивта, „Први партизан“ из Ужица и „Просвјета“ из Рудог.

Према ријечима организатора манифестације Илије Арсића представника ЦКПД „Просвјета“ Рудо, публика је као и претходних година највише интересовања показала за концерт фолклора, док је најмање интересовања било за књижевно вече.

Манифестација „Видаковићеви дани културе“ покренута је 2000. године.