Завршен 3. међународни Сајам домаћих производа Рудо 2017

Тродневна манифестација посвећена предузетништву, домаћој радиности и занатима завршена је у недељу 12. марта извлачењем награда за купце и подјелом захвалница излагачима на сајму.

Општи утисак како посјетилаца тако и организатора да је понуда протекла три дана сајма била садржајно изузетно богата.

17218480_1297989803572040_2204025363854024943_o

На сајму је представљен велики број производа од стране 130 излагача из Србије, Црне Горе и БиХ али и одржан велики број пратећих садржаја.

Први дан сајма посјетиоци су дегустирали колаче и бирали најбоље. У овој категорији такмичило се укупно 40 жена из 7 мјесних заједница. Прва два мјеста освојила је Исидора Ћиковић из МЗ Рудо а треће мјесто припало је Драгани Ћувизи из МЗ Старо Рудо.

На наградном конкурсу „Рециклирана машина-Роботи будућности“ у којем су учествовали учесници основних школа из Рудог, Чајнича, Фоче, Горажда и Вишеграда у категорији виших разреда прво мјесто освојио је рад „Робонаут“ Милице Ковач из ОШ Фоча, друго мјесто рад „ Лунарно возило“ групе ученика секције Млади техничари ОШ Горажде и  треће мјесто рад „Микан“ ликовне секције ОШ Вишеград. У категорији нижих разреда прво мјесто освојио је рад „ Легенде“ ученика 5 разреда ОШ Штрпци, друго мјесто рад „Робокап“ Виктора Јаковљевића из ОШ Рудо и  треће мјесто рад „Цица“ ученика из 5 разреда ОШ Рогатица.

17240696_1297990006905353_7310416290752567098_o

И ове године сами излагачи титулу најљепши штанд додјелили су прошлогодишњем побједнику, штанду мјесне заједнице Штрпци.

Млади су посебно могли уживати у такмичењу неафирмисаних бендова у којем је учествовало 9, према мишљењу младих изузетно добрих неафимисаних бендова. Након три сата, колико је трајао концерт, стручни жири прогласио је побједнике овог такмичења. Прво мјесто и награду у износу од 400КМ освојио је бенд „Еасток“ из Ужице/Вишеград, другу награду од 200КМ освојио је бенд „Битанга и принцеза“ са Пала и трећу награду у износу од 100КМ освојио је бенд „Сфинктер“ из Горажда. Захвалнице су добили најбољи гитариста Аднан Челик из Горажда, најбољи вокал Сабра Омерагић из Горажда и најбољи бубњар Србислаб Савић из Вишеграда.

DSC_5867

Паралелно са овим садржајима први дан је одржан и састанак начелника општина из регије. Начелници општина Вишеград, Ново Горажде, Чајниче, Фоча и Рудо одржали су састанак на којем су разматране могућности развоја сарадње између општина у регији.

Одржано је и представљање Јавног позива за подршку покретања бизниса за маргинализоване групе жена који ће бити финансиран из пројекта који финансирају Општина Рудо и УСАИД/ППМГ, панел дискусија за младе „Од хобија до посла“ и предавање за пчеларе које је окупило око 30 пчелара из Србије, Црне Горе и БиХ.

DSC_5970

И други дан сајма протекао је у разноврсном садржају. У јутарњим часовима одржано је стручно предавање на тему „Производња малине у 2017.- опстати или пропасти-питање је сад“. Преко 40 малинара са велико пажњом слушало је предавање проф. Аднан Маличевића а на крају предавања извучен је срећни добитник 1200 садница сорте виламета из матичног засада ПЗ „Увац-Рудо“. Саднице је добио Владо Јолић из Ужица.

У наставку одржано је предавање за жене које је водила Слађана Ујић на тему“ Жене на селу носитељице руралног развоја“. Предавање је било изузтено корисно.

Истовремено на тргу, 5 екипа припремало је рибљу чорбу која је потом дегустирана од стране жирија, који је потом прогласио побједнике овог такмичења. Побједник је тим „Два Раша“ из Рудог. Друго мјесто освојила је екипа ЕУ „Дринска језера“ из Вишеград а треће СРД Језеро Рудо. За мање од пола сата, након проглашења побједника сва чорба је већ била поједена од стране учесника, излагача и посјетилаца сајма.

DSC_6026

По затварању продајно-изложбеног дијела другог дана, сви су могли погледати стендап комедију „Дошљо“ у извођењу Адимира Шеховића а мало потом уживати у свечаној вечери.

На свечаној вечери додјељене су плакете највећим спонзорима сајама. Златна плакета додјељена је Пољопривредној Задрузи Увац-Рудо, сребрна плата додјељена је Удружењу пословних жена у БиХ и  двије бронзане  Микрокредитном друштву „Микрофин“ и ЕРС мале хидроелектране д.о.о Источно Сарајево. Гости на свечаној вечери  уживали су и у модној ревији током које су представљени модели: Константин текса доо Прибој, Удружења „Бонафиде“ из Пљевља, Удружења „Удружене“ из Сарајево, НВУ „Шареница“ Пљевља, Удружења „Аурора“ из Соколца и Секције кућне радиности из Мокрог. Моделе су носили  манекени, средњошколци  из Рудог.

ivana