ИЛДП пројекат: 11 нових општина у БиХ изабрано за подршку у управљању развојем

У оквиру Пројекта интегрираног локалног развоја (ИЛДП), који представља заједнички пројекат Владе Швицарске и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ), изабрано је 11 нових општина којима ће бити пружена техничка подршка у процесима израде стратегија развоја и увођењу системског приступа у реализацији, праћењу и извјештавању о проведби развојних приоритета. Тим поводом у Сарајеву су потписани Меморандуми о разумијевању и Протоколи о сарадњи са сљедећих 11 новоодабраних партнерских општина: Берковићи, Бреза, Читлук, Хан Пијесак, Лукавац, Равно, Рогатица, Рудо, Шипово, Вишеград и Зворник. У оквиру церемоније представљени су и досадашњи резултати ИЛДП пројекта у подршци властима у БиХ, у стратешком планирању и управљању развојем, те планови за будуће активности.

33

„Потписивање споразума са 11 нових партнерских општина, које ће добити подршку ИЛДП-а, представља наставак пројектних напора за побољашање система стратешког планирања у земљи и јачање капацитета јединица локалне самоуправе да креирају и имплементирали своје стратегије развоја у партнерству са локалним заједницама. Током консолидацијске фазе, ИЛДП ће настојати да доведе инвестиције у локалне заједнице, и допринесе побољшању јавних услуга за грађане, те повећа економске перспективе и могућности запошљавања, што ће довести до унапређења квалитета живота људи у БиХ“, рекла је Сезин Синаноглу, резидентна представница УНДП-а у БиХ.

“ИЛДП је водећи пројекат који, дугорочно, има потенцијал да направи позитиван помак  за људе у Босни и Херцеговини, и то на одржив начин”, рекла је Барбара Dätwyler Scheuer, директорица за сарадњу при Амбасади Швицарске у БиХ.

11

Дивна Аничић, начелница општине Мркоњић Град, представила је искуства у сарадњи са ИЛДП пројектом, а Един Делић, начелник општине Лукавац, навео је очекивања од будуће сарадње са ИЛДП пројектом која треба резултирати изградњом капацитета за стратешко управљање развојем.

ИЛДП пројекат дјелује од 2008. године и током више од 9 година реализације, у двије фазе, пружен је допринос у побољшању квалитета услуга у секторима јавне управе, здравства, образовања и комуналних услуга за више од 103.000 грађана (укључујући и више од 17.000 грађана из маргинализираних група). Осим тога пружена је и подршка у повећању прихода за 2.400 грађана и креирању скоро 530 нових радних мјеста. У претходном периоду израђена је Методологија за интегрирано планирање локалног развоја (МиПРО) која је стандардизирала стратешко планирање на локалној разини у оба ентитета, а више од 40 партнерских јединица локалне самоуправе израдило је стандардизиране стратегије развоја и иницирало процесе за суставно управљање локалним развојем. Такођер, успостављени су ентитетски механизам за финансирање приоритета локалног развоја и оквир за стратешко планирање на ентитетској разини.

22

У трећој фази, која ће трајати од 2017. до 2021. године, ИЛДП ће радити на консолидацији остварених резултата у управљању развојним процесима. У наредном периоду ИЛДП ће сарађивати са 33 јединице локалне самоуправе, 10 кантона и релевантним ентитетским партнерима те Брчко дистриктом БиХ на успостави одрживог и кохерентног система за управљање развојем, уз обезбјеђивање потицајних финансијских механизама за реализацију развојних приоритета на локалном и кантоналном нивоу.