Обиљежена годишњица страдања у тунелу на Бродару

Тања Кастратовић Маринковић дошла је данас код тунела на Бродару да запали свијеће на спомен-обиљежју на мјесту гдје су у санитетском возилу, прије 25 година, мучки убијене њена мајка Љубица, медицинска сестра и љекар Стојана Јојовић. Ово свирепо убиство хуманитарних радника на радном задатку учинили су на данашњи дана припадници ткз. Армије БиХ.„Може се с правом рећи да је то злочин јер кад смо добили њихова тијела послије два и по мјесеца била је то само врећа костију у лименом сандуку. За овај злочин никад нико није одговарао и нико није кажњен иако се тачно зна име команданта једнице Армије БиХ која је пуцала на санитетско возило у покрету”, тврди Маринковићева.

21553298_10207697471274374_931480400_n

Она каже да ни данас није сигурна да ли су јој за вријеме размјене дали кости њене мајке или неког другог.У тунелу на регионалном путу Рудо – Бродар дугом 97 метара од 9. до 17.септембра 1992. године војници ткз. Армије БиХ опколили су девет бораца ВРС из Вишеграда и Рудог који су се јуначки борили пуних осам дана.

Четворица од њих су погинула у тунелу, а петорица су се, некако, под окриљем ноћи из њега извукла и дочепала српских положаја.

Борац Интервентне чете Друге подринске бригаде ВРС из Вишеграда Обрад Полуга каже да је он са овом јединицом покушао помоћи опкољеним у тунелу, али су их слеђа напали непријатељски војници па су се морали повући.Један од преживјелих из тунела Жељко Токовић испрчао је да је са камионом кога су звали „Чарли“ покушао да дође до тунела и успио је гдје је заједно са осталим преживио прави пакао.

„Кад сам долазио у тунел видио сам уништено санитетсксо возило али нисам тада знао да су у њему страдали медицински радници. Најтеже ми је било у тунелу кад сам гледао рањене другове којима нико није могао помоћи“, сјећа се Токовић.

Потпредсједник Борачке организације Републике Српске Милош Лазовић тврди да је, што се убиства медицинског особља тиче, то био класичан примјер ратног злочина.

„Убијене су двије жене у возилу под знаком црвеног крста које су пошле да помогну рањеницима и нико за то није одговарао“, додаје Лазовић.

По сценарију Вање Булића, режисер Срђан Драгојевић је инспирисан догађајем у тунелу из септембра 1992.године снимио филм „Лепа села, лепо горе“.

(БН телевизија)

Преузето са сајта: http://www.visegrad24.info/