Разговори са представницима мјесних заједница

На иницијативу предсједника Скупштине општине Рудо Саше Дробњаковића у понедељак су одржани састанци са члановима савјета мјесних заједница Штрпци, Бијело Брдо и Увац.

Према ријечима предсједника СО Рудо, основна сврха састанака са представницима мјесних заједница јесте унапријеђење комуникације између општине и грађана кроз мјесне заједнице, јер се на том нивоу најбоље могу препознати и артикулисати проблеми грађана.

Испред општине поред предсједника скупштине састанку су присуствовали начелник општине Рудо Рато Рајак, начелници одјељења Чолић Гордана и Драган Јовановић, Координатор за рад са мјесним заједницама Марко Пјевчевић, а на позив да присуствују састанку који је био упућен свим одборницима, одазвали су се одборници Илија Арсић и Милован Ћировић.

Током састанка су разматрани текући проблеми  који се тичу водоснадбјевања, локалних путева, одвоза смећа, расвјете и сл. Закључено је да је на свим овим проблемима потребна сарадња општине са надлежним предузећима, представницима мјесних заједница као и са одборима за воду и гробља, која се по потреби формирају при мјесним заједницама, а који би били задужени за рјешавање проблема из своје надлежности. Поред наведеног разговарало се и о капиталним инвестицијама за 2017. годину чија је реализација у току.

Током састанка закључено је да је потребно радити на унапређењу комуникације савјета мјесних заједница са општином.

Мјесне заједнице су дуго година у назад биле нективне, посебно након што су изгубиле правни статус. Сада се кроз различите пројекте покушава ревитализовати њихова улога. Још увијек нису јасне надлежности и овлаштења чланова савјета мјесних заједница, па су тумачења и ниво ангажмана од савјета до савјета мјесне заједнице различити, истиче Марко Пјевчевић координатор за мјесне заједнице при општини Рудо.

Оно што је у општини Рудо специфично јесте то да чланови савјета мјесних заједница, као и грађани могу кандидовати пројекте за капиталне инвестиције на јавном позиву који се расписује почетком године. По пријему апликација, формира се листа свих пристиглих пројеката, који се од стране комисије бодују, али коначну ријеч доноси Скупштина. Ово је дјелимично отворен процес јер даје шансу грађанима да предложе пројекте. Поред капиталних инвестиција, општина се труди и да кроз друге пројекте ријеши проблеме грађана. Тренутно општина учествује и суфинансира два пројекта, који се имплементирају у партнерству са међународним донаторима, која се реализују у мјесним заједницама Рудо, Старо Рудо, Миоче, Стргачина и Штрпца, а кроз које су грађани директно предлагали пројекте који су подржани и суфинансирани од општине.