Завршени 17. Видаковићеви дани културе у Рудом

Седамнаести Видаковићеви дани културе Рудо (24.11.- 26.11.) отворени су изложбом слика Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ из Источног Сарајева. Изложбу је отворио Радомир Рашо Јагодић а о сликама је говорио проф. Горан Јанићијевић.

Традиционалну Академију Видаковићевих дана званично је прогласио отвореним начелник одјељења за Одјељење за општу управу друштвене дјелатности Драган Јовановић истакнувши још једном да је Видаковић рођен у Штрпцима код Рудог и да је био савременик и пријатељ Иве Андрића и члан Младе Босне.

Vidakovic 2

На свечаној академији предсједник удружења књижевника Србије господин Радомир Андрић је рекао: „Милош нас је на неки начин призвао овдје у Рудо на 102 године од његове смрти а ми смо се одазвали да не би потврдили да нисмо народ који брзо тоне у заборав према својим великанима“.

Пјесму прерано преминулог пјесника „Пада снег бео“ говорила је надахнуто глумица Лидија Вукићевић.

„Покушавам да пјесму преточим у прозу, у причу што сам успјела са Видаковићевим литерарним остварењима и била сам пресрећна што сам о том великом човјеку и ствараоцу говорила у његовом родном граду“.

На пјеснички конкурс „Милош Видаковић“ пристигло је 527 пјесама из БиХ, Србије, Македоније, Словеније, Аустралије и Канаде… Награђене пјеснике је прогласио предсједник жирија проф. Мирко Иконић. Прва награда је припала Миланки Кузмић из Добоја, друга Љубиши Красићу из Прокупља а трећа Јасмини Малешевић из Београда.

Другонаграђени Красић (говорећи своју награђену пјесму „Милосава“)  је истакао да је изузетно сретан што је један од добитника престижне награде Милош Видаковић.

Награђене пјесме аутора који нису били на свечаној академији прочитали су водитељи Јована Лазовић и Драшко Спасојевић.Vidakovic

У културно – умјетничком дијелу академије учествовао је хор „Св. краљ Владислав“ из Пријепоља, Етно група „Просвјета“ из Рудог а глумица Лидија Вукићевић говорила је дијелове из своје монодраме „Истина“.

На традиционалној књижевној вечери која је одржана другог дана манифестације учествовали су књижевници:  Љиљана Браловић  и Дара Радојевић из Г. Милановца и Слободан Ристовић из Ужица.

Позоришну представу Јоване Остојић „Писмо мајци“ у изведби Аматерског драмског позоришта Рудо извели су глумци: Кристина Токовић, Драшко Спасојевић, Дарко Јаковљевић и Никола Павловић.

Видаковићеви дани културе затворени су трећег дана смотром фолклора на којој су учествовали: КУД „Миленко Топаловић“ из Бајине Баште, КУД Дома културе из Нове Вароши и КУД „Просвјета“ Рудо.