Удружење пчелара Медовина из Рудог добитник гранта у склопу Фарма II пројекта

У априлу је USAID/Sweden Фарма II објавила позив за достављање пројеката за додјелу бесповратних средстава за реализацију активности које ће допринијети побољшању конкурентности сектора пчеларства у БиХ. На јавни позив је стигло 56 пријава, од којих је за финансирање одабрано 18. Међу њима је и пројекат Удружење пчелара Медовина из Рудог.

Данас су представници USAID/Sweden Farma II пројекта потписали уговор о добијању бесповратних средстава са 18 пчеласких удружења, задруга и фирми у Сарајеву. Укупна вриједност инвестиције износи   1,6 милиона КМ од чега Фарма II пројекат улаже 750.000 KM а сами апликанти  850.000 KM.

v

Циљ спровођења једног оваквог пројекта јесте побољшање конкурентности у сектору пчеларства у БиХ, односно да произвођачи прошире своју производњу и продају како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

Кроз пројекте биће пружена директна подршка за 516 пчелара а биће запослено и 7 нових радника. Додјељени грантови ће омогућити набавку пунилица за мед, машину за прављење кошница, набавку 2534 кошнице.

Добитници грантова су пчеларска удружења Кестен Цазин, „Ива“ Посушје, Вријесак Живинице, Медовина Рудо, Крајишка пчела Велика Кладуша, Леотар Требиње, Голуб Брчко, Радилица Фојница, Пчела Чапљина и Кадуља Љубиње, затим задруга ЛАГ из Томислав-Града и компаније Кошница Градишка, Натуре Лине Требиње, Крајина мед Бања Лука, Пчелица „Медина“ Жепче, БКВ Гроуп Билећа и Беемед Тузла, као и Пољопривредно-прехрамбени факултет Сарајево.

d