Засађено дрвеће и уређен улаз у град

Симболично кроз завршну активност “Украшавање тује на тргу еколошким порукама” са малишанима ОШ Рудо, Играонице Невен и Дневног боравка дјеце са сметњама у развоју Центра за социјални рад окончан је пројекат “Садња дрвећа i уређење уласка у град Рудо”.

drvece

Малишани су на претходно одржаним радионицама припремили поруке на тему екологије у виду украса,  којим су окитили тују на Тргу Слободе, а све у сусрет Новогодишњим и Божићним празницима. На завршном догађају били су присутни  представници УНДП-а и општине Рудо, те су се том приликом обратили присутној дјеци и грађанима Рудог истичући значај пројеката који укључују ширу заједницу.

Током два мјесеца колико је сам пројекат трајао засађено је 20 стабала кестена, 3 стабла жалосне врбе, 12 туја и 8 украсних жбунова, посађена трава на 5 зелених површина, замењено и постављено 15 клупа и 15 канти, уређено 5 зелених површина, обликоване крошње и уклоњена обољела стабле у градском парку и на другим зеленим површинама у Рудом, 4 породице из социјалне потребе добиле су дрва, одржане су 2 радионице на тему екологије са дјецом, као и 2 еколошке акције чишћења и садње дрвећа, уређена је спомен плоча и уређена мјеста за одмор на улазима у град и постављена свјетлећа инсталација “Волим Рудо”.

drvece1

Ово је пројекат на коме је учествовао велики број дјеце, грађана и институција. Тако да су своје дрво о ком ће се старати добили: малишани из Играонице, Еколошке секција виших разреда ОШ Рудо, еколошка секција нижих разреда ОШ Рудо, другари из Дневног боравка Центра за социјални рад, ЈУ за туризам и спорт, Општина Рудо, Библиотека, ТВ Рудо и Добровољно ватрогасно друштво Рудо, ЦОД Луна, Удружење пензионера, Удружење Ева, Рафтинг клуб Валине, Удружење четворо дјеце, МЗ Рудо, ЈУ ЦКПД Просвјета, Црвени крст, ПСО Вихра, Комунално предузеће и Савјет младих.

Посебна захвалност на успјешно реализованој иницијативи упућена је Комуналном предузећу Рудо које је највише узело учешћа у активностима пројекта.

drvece5

Пројекат “Садња дрвећа и уређење уласка у град Рудо” подржан је у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, којег финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених народа у Босни и Херцеговини, уз суфинансирање Општине Рудо. Имплементација пројекта је повјерена од стране УНДП, Центру за одговорну демократију ЦОД Луни. Иницијатива за његову реализацију препозната је од стране грађана општине Рудо на Форуму  за грађанске иницијативе, након чега је било гласање о иницијативама  у периоду од 13.08. до 29.08.2019. када су грађани и изгласали ову иницијативу од понуђених четири.

Пројекат је допринео унапређењу парковско-еколошке инфраструктуре са квалитетнијим садржајима за становике општине Рудо али и на подизању грађанског активизма.