Одржан редован састанак Општинског штаба за ванредне ситуације

Јуче је одржан редован састанак Општинског штаба за ванредне ситуације на којем је разматрана актуелна ситуација у Рудом.

Закључно са јучерашњим даном, на вирус корона тестирано је укупно 66 лица, од чега је 11 лица  позитивно на вирус корона, под надзором је 41 лице, док је 56 лица изашло из надзора.

Особе на болничком лијечењу се налазе у стабилном стању, и примјетан је опоравак.

На састанку су разматране актуелне мјере и њихова ефикасност у погледу заустављања ширења заразе.

Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације продужено је спровођење актуелних мјера до 3. августа 2020. године и уведено обавезно ношење маски на отвореном простору, на мјестима гдје се не може обезбиједити дистанца од два метра.

И даље сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица нису дозвољена, а такмичарске активности спортских организација и спортиста, дозвољена су искључиво без присуства публике, док се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће и даље ограничава на период од 06.00 до 23.00 часа.

На штабу је истакнута важност поштовања изречених мјера како би се спријечило даље ширење вируса и обољевање становништва, јер се ради о подмуклој болести.

Посебно је разматран проблем рада угоститељских објеката у условима док траје епидемија корона вируса.

На састанку је посебан акценат стављен на одговорност власника да осигура прописане услове  за рад, али и одговорност гостију да поштују мјере одржавања физичке дистанце и ношења заштитне маске.

Штаб је упутио апел свим привредним субјектима да примјењују мјере које су донешене у сврху релаксације мјера, које су на снази, како би се спријечило или смањило преношење вируса САРС-ЦоВ-2, а чије ће спровођење контролисати појачаним инспекцијиским надзором.