Признање за транспарентно финансирање

На 70. сједници Предсједништва савеза општина и градова Републике Српске, у Бањалуци, додијељена су признања поводом избора најбољих пракси јединица локалне самоуправе у оквиру пројекта „Програм локалне демократије на западном Балкану у БиХ (РеЛОаД)“.

За област „Укључивање грађана и организација цивилног друштва у процесе доношења одлука на локалном нивоу“, признања су добили Бијељина, Бања Лука, Требиње, Тешањ и Центар Сарајево, а у категорији „Транспарентност финансирања организација цивилног друштва из буџета јединица локалне самоуправе“, Бања Лука, Рудо, Центар Сарајево, Стари Град Сарајево и Вогошћа.

Примјери добре праксе забиљежени су током два циклуса оцјењивања партнерских јединица локалне самоуправе, које су спровели Савез општина и градова Републике Српске  и Савез општина и градова ФБиХ у сарадњи са тимом РеЛОаД. Вредновање је извршено на основу унапријед утврђених критеријума достављених партнерским јединицама локалне самоуправе у облику упитника и документације коју су  локалне самоуправе уредно доставиле.

Циљ пројекта је сумирање и представљање постигнутих резултата партнерских јединица локалне самоуправе, али и подстицање размјене искустава и унапређења у оним јединицама локалне самоуправе гдје за то постоји потреба.

Пројекат „Регионални програм за локалну демократију на западном Балкану“ финансира Европска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

(Срна)