Одржана промоција романа „Кости“

promocija

У уторак, 28.09.2021. године у малој сали Дома културе одржана је промоција романа „Кости“ аутора Ненада Милкића. Роман „Кости“ објављен је у децембру прошле године и добитник је награде Удружења књижевника Републике Српске за најбољи роман за 2020. годину.

Роман „Кости“ бави се страдањем Срба у Сарајеву током деведесетих година прошлог вијека и представља омаж за више од 8.000 убијених Срба и свима онима који су прошли кроз 123 логора и приватна затвора у Сарајеву. Управо у том отварању теме на коју се спушта заборав лежи мотив за писање књиге. Милкић је истако да роман није писан да би ширио мржњу, већ као сјећање на људе који су по зими, снијегу морали да напусте своје куће (њих више од 150.000), страдалнике из сарајевских насеља, браниоце, да их се сјетимо и никад не заборавимо. Сви ликови и описи у роману засновани су на стварним догађајима. Он је напоменуо да је разговарао са великим бројем некадашњих Сарајлија, Срба, који сада живе у Србији и Републици Српској, те да је нашао богате архиве са изјавама људи након напуштања Сарајева и то је користио за писање романа, као и низ историјске грађе коју су писали људи са овог подручјa.

promocijja

Ненад Милкић рођен је 1985. године у Лозници. По професији је дипломирани правник. До сада је објавио књиге “Пурпурне кише”, “Певај ми мама”, “Зовем се Дуња”.

Трилогијом “Ми смо бранили Кошаре” чији су дијелови “Посљедња стража”, “Зов карауле” и “Бесмртни батаљон”, даје ново свјетло на догађаје у рејону карауле Кошаре током 1998. и 1999. године.