Завршени двадесет први„Видаковићеви дани културе“ Рудо 2021

Позоришном представом  Зона сумрака „Једна за анђеле“ Драмске секције „Просвјета“ Рудо свечано су завршени „Видаковићеви дани културе“ Рудо 2021.

Манифестација је почела у петак 26. новембра када је откривена спомен биста Милошу Видаковићу у парку у Рудом. Истог дана на изложби слика „Андрићева лица“ академске сликарке Весне.М. Нешковић из Вишеграда, која је организована у сарадњи са ЈУ Народном библиотеком „Иво Андрић“ Вишеград, начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић свечано је отворио манифестацију.

На Свечаној академији гости су били пјесник Перо Зубац, књижевник и кантаутор Милош Зубац, глумица Маја Колунџија, инструменталиста Драшко Спасојевић и вокална солисткиња Тања Милановић.

У оквиру манифестације промовисана је књига „Дневник ратног хирурга“ аутора др. Миодрага Лазића о којој су говорили уредник Бранислав Илић и рецензент Зоран Жужа из Источног Сарајева.

На традиционалној књижевној вечери гостовали су књижевници Здравка Бабић, Бранислав Илић, Драган Папоњак и Радомир Јагодић.

На књижевној вечери проглашени су побједници и додјељене награде Међународног пјесничког конкурса „Милош Видаковић“ 2021. Првонаграђена пјесма је „ЈЕСЕН“ Мила Лисице из Бања Луке, другонаграђена јепјесма „ЛАМЕНТ“ Звездане Милосављевић из Ћуприје и трећа награда додјељена је Јасмини Малешевић за пјесму „ИЗНАД КРИСТАЛНИХ ОБЛАКА“

Током манифестације изведена је и монодрама „Има нека тајна веза“ глумца Милана Димића.  На традиционалној вечери фолклора гости су били КУД „Фабрика резних алата“ из Чачка који су се представили играма из Црне траве и Црноречја и КУД „Просвјета“ из Рудог који су одиграли Игреиз Шумадије и Западне Србије и Понишавље.

Манифестацију је подржала Општина Рудо а организатори су Јавна установа Центар за културно – просвјетну дјелатност „Просвјета“ Рудо и Јавна установа Народна библиотека „Манојло Илић“ Рудо. Медијски покровитељи су ТВ Рудо, ТВ Коран, НА СРНА и БН ТВ.

 DSC_5185DSC_5236DSC_5308

DSC_5202(1)

DSC_5306 DSC_5358

DSC_5353

DSC_5335 DSC_5328(1)