Општина Рудо прославила крсну славу и Дан општине

У уторак 12. јула 2022. године свечано је прослављен Петровдан, слава и Дан општине Рудо као и 110 година постојања храма, Светих апостола Петра и Павла пригодним програмом и свечаностима.

У јутарњим сатима у присуству званичника и грађана општине Рудо, у Храму Светих апостола Петра и Павла, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом служио је Свету архијерејску литургију након чега су положени вијенци, паљене свијеће на спомен обиљежју те минутом ћутања одата почаст погинулим борцима.

У част Дана општине Рудо одржана је Свечана сједница СО-е Рудо на којој су присуствовали званичници општине и гости.

DSC_6790

Свечана сједница је почела интонирањем химне Републике Српске а потом  и химна „Боже правде“, након чега су се присутнима обратили предсједник СО Рудо г-дин Добрисав Милинковић и Начелник општине Рудо г-дин Драгољуб Богдановић.

Предсједник Скупштине општине, г-дин Добрисав Милинковић отворио је свечану сједницу СО Рудо, те поздравио све присутне и упутио ријечи добродошлице подпредсједнику Народне Скупштине Републике Српске г-дину Денису Шулићу као и представницима братске општине Прибој на челу са г-дином Лазаром Рвовићем и гостима које су ове године дошли из општина Вишеград, Ново Горажде, Фоче, Невесиња, Требиња, Пала, Чајетине, Пријепоља, Ужица, Краљева, Крагујевца, Кнића, Пљеваља и Берана да са нама прославе овај важан Дан.

Предсједник СО Рудо честитао је крсну славу Светих апостола Петра и Павла свим грађанима општине Рудо а посебно Црквеном одбору, свештенству и вјерницима Црквене општине Рудо  који су ове године обиљежили 110 година од изградње Храма Светих апостола Петра и Павла, са жељом да се у здрављу, срећи, слози, љубави и благостању састајемо, дочекујемо и прослављамо Петровдане на многаја љета.

DSC_6798

На крају свог обраћања позвао је све присутне да молитвеном минутом ћутања одају помен и дужно поштовање свима онима, знаним и незнанима борцима Отаџбинског рата који више нису са нама, као и онама који су својим трудом, радом и умјећем дали свој допринос у настанку, опстанку и развоју општине Рудо.

Начелник општине г-дин Драгољуб Богдановић се такође обратио присутнима, гостима пожелио срдачну добродошлицу а свештенству и грађанима општине Рудо честитао славу.

У свом обраћању присутнима он се осврнуо на постигнуто у односу на прошлу годину али и у плану да се реализује у наредном периоду.

DSC_6809

Уз подршку Владе Републике Српске до данас постигнути су значајни помаци у погледу рјешавања дугогодишњег проблема „Нових аутодијелова и у преговорима са инвеситором, „Инмолдом“ из Пожеге. У циљу запошљавања што већег броја радника најављен је долазак још једног инвестиора „Вендома“ из Лакташа. Два озбиљна инвеститора ријешила би проблем запошљавања свих категорија становника, младих, жена и борачке популације истакао је Начелник.

Он се осврно и на пројекте који су реализовани од чега је посебно издвојио опремање Комуналног предузећа „Услуга“, опремање Добовољног ватрогасног друштва као и већи број пројеката у пољопривреди заједно са субвенцијама које се издвајају из буџета.

У прошлој години издвојена су значајна средства за асфалтирање а реализоване су инвестиције у износу од 900.000 КМ.

DSC_6829

Истакнут је значај подршке коју општина пружа из буџета породицама,  студентима, борачкој популацији, старим лицима и незапосленима.

Општина ће наставити да и даље пружа подршку, да инвестира у развој општине и да унапређује инфраструктуру. У току је израда пројектне документације за више инфраструктурних пројеката од којих су најзначајнији пут Рудо-Кула и водовод Ува. За ову годину планиране су капиталне инвестиције у износу од око милион КМ, средства за приправнике, и друге развојене пројекте који имај за циљ економско оснаживање становништва и запошљавање.

Након обрађања присутнима подјељене су награде и признања најбољим ученицима основних и средње школе општине Рудо у школској 2021/2022. години. Награде су додјељене ученицима генерације и најбољим редовним студентима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама са просјеком оцјена 9 и више.

Награђени су: Ивана Мршевић- ученик генерације Основне школе „Бошко Буха“ Штрпци., Амила Омерагић- ученик генерације Основне школе Рудо, Михаило Ристовић, ученик генерације у ЈУ СШЦ Рудо. Јована Мијушковић-редован студент пете године студија на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Просјечна оцјена студија: 9,29, Филип Ћиковић-редован студент четврте године студија на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Просјечна оцјена студија: 9,61, Анастасија Млинковић-редован студент четврте године студија на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Просјечна оцјена 9,09, Радмила Станковић- студент мастер студија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, основне студије завршила је на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву са просјечном оцјеном током студија 9,73, Кристина Спајић-редовни студент четврте године студија на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду. Просјечна оцјена 9,36, Зорана Жилић- редовни студент треће године Високе здравствене школе струковних студија у Београду. Просјек током студија 9,46, Ана Остојић, редовни студент мастер стидија на Правном факултету Универзитета у Београду, а основне студије на истом факултету завршила је са просјеком 9,23 и Жељана Жилић, редовни студент масер студија Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Просјечна оцјена је 9.1.

DSC_6890

Поводом 110 годишњице храма Светих апостола Петра и Павла у Рудом, а за пружену свесрдну помоћ и показану љубав према цркви и српском народу Начелник општине Рудо додјелио је захвалницу господину Видоју Микавици из Старе Пазове.

DSC_6854

У ревијалном дијелу програма, сви присутни су уживали у наступу вокалних солисткиња Маје и Милице Станишић из Источног Сарајева које су наступале у пратњи Луке Новосела на клавиру и Драшка Спасојевића на фрули.

Након свечане сједнице, ломљењем славског колача и пригодном послужењем симболично су затворене петровданске свечаности Дан и слава општине Рудо, празник Светих апостола Петар и Павла у оквиру којих су претходних дана, одржане разноврсне културне и спортске манифестације.