Oдржана је сједница Форума за безбједност општине Рудо

Дана 15.12.2022.године у малој сали Дома културе Рудо са почетком у 10.00 часова одржана је сједница Форума за безбједност општине Рудо.

На сједницу су разматрана питања која се односе на употребу ватреног оружја и пиротехничких средстава, проблематику вршњачког насиља, кретања миграната и проблем паса луталица.

Што се тиче коришћења оружја и пиротехничких средстава једногласно је закључено да је стање до сада по овим питањима на задовољавајућем нивоу и да све надлежне службе и даље предузимају послове из своје надлежности  у спречавању неовлаштене продаје и употребе оружја и пиротехничких средстава.

for 2

По питању вршњачког насиља констатовано је да школе немају забиљежених случајева вршњачког насиља, да имају усвојене протоколе поступања уколико буде таквих случајева а изражен је превентивни рад са дјецом . Једногласно је закључено да се настави са досадашњом праксом и да се прати стање те да се  предузимају адекватне мјере одмах по сазнању да има проблема како би се проблем вршњачког насиља сасјецао у корјену.

Комадир Граничне полиције БиХ, теренске канцеларије Исток из Вишеграда Ступић Зоран је истакао да је стање задовољавајуће и да су случајеви проласка миграната спорадични, да је безбједност у ограничном појасу на високом нивоу а да је сарадња са Полицијском станицом Рудо и Пограничном полицијом Републике Србије одлична а да ће се стање безбједности пратити и предузимати адекватне мјере а о свему ће локална заједница на вријеме бити упозната.

Што се тиче проблема паса луталица онстатовано је да је овај проблем континуиран, изражен и веома сложен те да је у склопу планираних активности у току поступак јавне набавке услуге хватања паса луталица и да ће се по његовом окончању приступити уклањању паса луталица при чему ће се посебна пожња посветити простору око школа.

На крају састанка је констатовано да је свеукупно безбедоносно стање на подручју општине Рудо на задовољавајућем нивоу.