Министарка Јујић потписала уговоре о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених општина

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, потписала је данас уговоре о суфинансирању 16 пројеката из 13 општина из категорије неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.

 

Ради се о општинама: Љубиње, Петрово, Вукосавље, Рудо, Пелагићево, Лопаре, Нови Град, Језеро, Источни Мостар, Власеница, Берковићи, Костајница и Ново Горажде.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић је изјавила да је данашње потписивање уговора о суфинансирању пројеката још један вид помоћи неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, за што је издвојено 300.000,00 КМ.

Општина Рудо је подржана са укупно 25.000 КМ за реализацију пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“. У склопу овог пројекта општина Рудо реализује 5 мањих инфраструктурних пројеката у 5 мјесних заједница.

 

Кроз ове пројекте у 3 мјесне заједнице асфалтирани су локални путеви у укупној дужини од 1000 дужних метара.

У двије мјесне заједнице биће продужена јавна расвјета, постављањем нових 50 ЛЕД расвјетних тијела, што ће појачати сигурност грађана и побољшати инфраструктуру ових мјесних заједница.

У једној мјесној заједници 18 домаћинстава биће повезано са главним градским водоводним системом постављањем новог транспортног цјевовода у дужини од 3000м.

Укупна вриједност свих пројеката износи: 240.000 КМ које једним дијелом суфинансира УНДП, општина Рудо, Влада Републике Српске и грађани мјесних заједница.

Пројекти су кандидовани од стране грађана 5 партнерске заједнице након што су исти одабрани као приоритети на форумима који су одржани крајем прошле године. Основни циљ ових пројеката је унапређење услова живота грађана 5 мјесних заједница са простора општине Рудо које од 2020. године учествују у другој фази пројекта.