Упозорење према допунском хидрометеоролошлом билтену РХМЗ Републике Српске

Врло обилне падавине, ветар и снег од 16.01. до 20.01.2023.

Од понедељка 16.01. до петка 20.01. очекују се врло обилне падавине уз јак до олујни југо. Због релативно топлог времена падаће углавном киша, а снег само на вишим планинама и понегде у нижим пределима на западу. Највише падавина се очекује у уторак и среду. Највећа количина падавина се очекује у Херцеговини, понегде и преко 250 mm кише, сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу од 80 до 150 mm и на западу од 60 до 120 mm. Врло обилне падавине, понегде и преко 400-500 mm се очекују у Црној Гори.

Ова количина падавина ће изазвати изливање бујичних водотока, појаву клизишта као и значајан пораст великих река. Посебно забрињава количина падавина која се очекује у Црној Гори која може да проузрокује екстреман пораст водостаја река у слику Дрине.

НАПОМЕНА: Сви прогностички модели дају обилне падавине уз мање варијације у количини падавина. С обзиром да до појаве обилних падавина има још неколико дана постоји могућност да дође до корекције количине падавина као и времена појаве захлађења и снежних падавина. У наредним данима ћемо редовно достављати ванредне билтене уз нове информације.