Петровдански дани културе у Рудом

petrovdanski_dani1

Петровданске дане културе, поводом обиљежавања славе општине Рудо – Петровдана, отворио је начелник општине Рудо Рато Рајак. Свечаности су почеле изложбом слика из легата сликарке Надежде Наде Виторовић (1935 – 1999). Изложбу је отворио директор Завичајног музеја Прибој г. Саво Дерикоњић а о сликарству Надежде Виторовић, говорио је ликовни критичар Радомир Рашо Јагодић.

Исте вечери промовисана је књига прича „Стани да ти речем“ сарајевског књижевника магистра Душана Зуровца. О књизи су говорили проф. др. Симеун Базало из Источног Сарајева и професори из Рудог, Драган Папоњак и Војислав Топаловић.

О књизи књижевника Радомира Раша Јагодића „Пјесме и цртежи“, посвећеној стогодишњици Првог свјетског рата и Сарајевског атентата, надахнуто је говорио историчар и књижевник Предраг Остојић из Рудог. Сам аутор говорио је пјесму, посвећену Бранету Радојевићу – Тици, српском војнику погинулом у отаџбинском рату.

У склопу манифестације, на градском тргу у Рудом, одржана је „III Петровданска међународна ревијална смотра фолклора 2014“. Учествовала су културно умјетничка друштва  „Рудар“ из Угљевика, „Пљевља“ из Пљеваља, „Весна“ из Мојковца, СКПД „Просвјета“ из Власенице, „Бикавац“ из Вишеграда, „Просвјета“ из Рудог и секција „Просвјета“ из Бијелог Брда.

Захвалнице свим учесницима,уручио је предсједник СО Рудо, Велибор Ћировић.

petrovdanski_dani