На Цигли обиљежена стогодишњица великог рата

cigla I

У петак 22. августа 2014. године на коти Бијела Глава у предјелу Цигле (општина Чајетина) обиљежен је јубилеј 100 година Првог свјетског рата.

У присуству више стотина људи, поштоваоца и потомака, мјештана и гостију из сусједних општина, Милан Стаматовић, предсједник општине Чајетина, Рато Рајак, начелник општине Рудо, Саша Василић, предсједник Скупштине општине Прибој и Борислав Бусарац, замјеник предсједника општине Кнић открили су спомник посвећен мајору Василију Луковићу, команданту 3. батаљона 4. Кадровског пука српске војске и његовим саборцима, који су погинули 21. и 22. августа 1914. године бранећи отаџбину од аустроугарског завојевача.

Свештеници Српске православне цркве су потом освјештали овај јединствени споменик слободе у који је уграђен надгробни камен са гроба мајора Луковића, на коме су преживјели војници бајонетама исписали следећи текст: „мајор Василије Луковић, 9.8.1914., испунио си своју дужност према краљу и отаџбини – завидимо ти и поздрављамо породицу“.

После поздравног говора домаћина предсједника општине Чајетина господина Милана Стаматовића одржан је пригодан програм.

Иначе, идеју за обиљежавање стогодишњице Великог рата, подизање споменика и приступног пута до коте Бијела глава потекла је од представника три општине Чајетина, Рудо и Прибој, које су свака на свој начин дале допринос да овај догађај буде достојанствено обиљежен.

Овом скупу присуствовале су и делегације војске Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије, као и бројни медији.

cigla 1

cigla 2

cigla 3