Вечерас почиње манифестација Видаковићеви дани

eee

Академска сликарка Маријана Ћурчић и академски кипари Урош Звиздић и Филип Бралић уз подршку Јулијане Ступић и Данијеле Јаворац, припремиће галерију Просвјета Рудо за вечерашњу изложбу на којoj ће поред њихових, бити изложени и радови других учесника Ликовне радионице „Милош Видаковић“.

Ликовна радионица „Милош Видаковић“ организује се први пут у склопу традиционалне манифестације „Видаковићеви дани“. Овом активношћу, садржај манифестације се обогаћује, истовремено пружајући прилику младима да буду ствараоци, као што је то у своје вријеме био и сам Милош Видаковић. На изложби ће бити представљени радови, инспирисани ликом и дјелом Милоша Видаковића, 12 младих ликовних стваралаца из 8 општина, из Србије, Црне Горе и БиХ, које припадају „Дрина-Тара“ прекограничном региону.

Дјела настала у склопу ове радионице биће поклоњена ликовној галерији Дома културе Рудо и чиниће ликовни фонд посвећен М. Видаковићу.

Ова активност је усмјерена у два правца, да наредних година ова радионица прерасте у ликовну колонију у оквиру које ће млади ликовни умјетници стварати дјела инспирисана ликом и дјелом Милоша Видаковића и у правцу покретања иницијативе да се формира фонд за подршку младим талентованим људима из Рудог. Пројектне активности су подржане у оквиру SWG пројекта: „Приступ базиран на развоју територије (АБД) на Западном Балкану-2 фаза“, а финансиране од стране Европске Уније.

Ликовна изложба у галерији Рудо почиње у петак 5. 12. 2014 у 18. 00 часова и са њом ће званично  бити отворени овогодишњи Видаковићеви дани које заједно организују општина Рудо, Ј У ЦКПД ”Просвјета“ Рудо, ОО ЦКПД „Просвјета“ Рудо, Телевизија Рудо и ЦОД „Луна“.

Током отварања изложбе присутнима ће се обратити: Радомир Рашо Јагодић, ликовни критичар, Предраг Марковић, Регионални координатор Дрина-Тара прекограничног региона, Светлана Вуковић, Извршна директорица ЦОД Луне и Илија Лучић, директор ЦКПД „Просвјета“ Рудо.

Након отварања изложбе и манифестације у 19. 00 часова ће почети Свечана Академија у којој ће учествовати Академик-књижевник Матија Бећковић, глумица Јелена Жигон уз пратњу Бојане Пековић умјетнице на народним инструментима, хор Св. кнез Лазар Прибој, етно група „Просвјета“ Рудо, Слободан Савић испред главог одбор Српског културног друштва „Просвјета“ Републике Српске.