Завршене Петровданске свечаности

zavrsne1

У четвртак у оквиру свечаности на Тргу слободе наступиле су рок групе: „Културни центар“ Пале и „Параноид“ Рудо, а у петак  у великој сали Дома културе „Просвјета“ одиграна је позоришна мелодрама под називом „АРТ“ Јасмине Реза у режији Љиљане Јовановић.

У суботу је одржана промоција књиге „Преци и потомци“ Горана Киковића, помен племенском капетану Стевану Марнићу и 4. Ревијална међународна смотра фолклора.

zavrsne2

На 4. ревијалној међународној смотри фолклора – Рудо 2015. учествовала су Културно умјетничка друштва из Црне Горе: „Пива“ из Плужана, „Весна“ из Мојковца, Културно умјетничка друштва из Србије: „Златибор“ из Чајетине, „Фабрика везног алата Чачак“ из Чачка, „Коло“ из Зрењанина и Културно умјетничка друштва из БиХ: „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда и КУД „Просвјета“ Рудо фолклорне секције Бијело Брдо и Штрпци. Смотра је одржана у спортској дворани Рудо а манифестацију је отворио начелник Општине Рудо, Рато Рајак.petrovdan1

 

Петровданске свечаности су завршене у недељу свечаном сједницом СО Рудо са академијом која је одржана у свечаној сали Дома културе „Просвјета“ Рудо уз традиционално полагање вијенаца и паљење свијећа на спомен обиљежју.

Свечана академија је започета интонацијом химне Републике Српске а потом химном „Боже правде“. Начелник Општине Рудо Рато Рајак пригодним говором отворио је свечану академију и сједницу а прото-ставрофор Саво Брадоњић у Петровданској бесједи говорио је о поруци Петровдана.

У свечаности су учествовали: Хор Св. Кнез Лазар из Прибоја, фрулаш Драшко Спасојевић и чланови женске етно групе „Просвјета“ Рудо.

Начелник општине Рудо Рато Рајак том приликом уручио је поклоне и општинске стипендије Андреи Станишић, ђаку генерације ОШ „Бошко Буха“ из Штрбаца, Бојани Рађен ђаку генерације ОШ „Рудо“ и ђацима генерације из СШЦ Рудо Владимиру Чолаковићу и Срђану Пјевчевићу. У хотелу Комсар Рудо (Comsar Rudo) уприличено је ломљење колача и свечани ручак.

zavrsne

petrovdan

zavrsne3