Удружење „Коло Српских Сестара“ прославило Крсну славу – Покров Пресвете Богородице

kolo srpskih sestara

Удружење Коло српских сестара Рудо, основано је при Црквеној општини Рудо 8. марта 1993. године. Удружење је тада бројало 91 чланицу, а прва предсједница била је проф. Нада Наранџић и духовник протојереј-ставрофор Новица Јањић.

Од свог оснивања па све до данас, ово Удружење већ 22 године дјелује и ради без престанка. Данас КСС броји око 50 чланица, од којих је 30 активних а 20 се укључује по потреби. Предсједница је Мирјана Шимшић а духовник је отац Горан Терзић. Чланство је разнолико по старосној и образовној структури.

Рад КСС се темељи на добротворним и хуманитарним активностима које укључују прикупљање новчане помоћи, хране и намирница за најугроженије породице, појединце и болесна лица у граду и селима која припадају Црквеној општини Рудо.

КСС за велике православне празнике Божић и Васкрс организује хуманитарне акције прикупљања животних намирница које том приликом лично уручује старим особама и лицима са посебним потребама. Акције се спроводе у сарадњи са Центром за социјални рад Рудо и Црвеним крстом оо Рудо са којима има одличну сарадњу.

Поред акција које самостално иницира и води, удружење учествује и у другим хуманитарним акцијама које се организују у општини и шире, па је тако учествовало и у акцији помоћи поплављеним и угроженим подручјима током прошлогодишњих поплава.

До сада је реализован велики број акција а међу последњом је организација прославе 100 година од постојања Храма св. Апостола Петра и Павла у Рудом као и у акцији поставке темеља цркве у Соколовићима. У акцији, прославе 100 година од постојања Храма, учествовало је око 209 жена које су поред припреме прославе и новчано подржале ову акцију.

Поред хуманитарних активности, КСС организуе и екскурзије за своје чланство. Последња је организована 2012. године када су ишли у обилазак манастира Ђунис код Крушевца.

Због свог изузетног доприноса, Удружење је 2012. године одликовано Граматом митрополита Дабробосанског Николаја.

Покров Пресвете Богородице је крсна слава Кола Српских сестара црквене општине Рудо, која се прославља 14. октобра.

И ове године је у сриједу 14. Октобра у цркви у Рудом уз присуство великог броја чланица КСС, вјерника и свештеника Горана Терзића, Сава Брадоњића и Василија Цвјетковића прослављена црквена слава уз ломљење славског колача и Свету Литургију.

Том приликом, чланице су испред цркве приредиле богату трпезу и спровеле хуманитарну акцију током које је подјељено 27 пакета хране и основних животних намирница најугроженијим породицама, дјеци са посебним потребама, дјеци у старатељским породицама и др. угроженим појединцима.

srpske sestre

kolo srpskih