Руђани учествовали на манифестацији „Говорим српски – Дани Радослава Самарџије“

pjesnik 3 - kopijaУ организацији Центра за културу, Народне библиотеке и Основне школе “Трново”одржана је манифестација под називом „Говорим српски-Дани Радослава Самарџије“ у знак сјећања на рано преминулог пјесника. Учесници манифестације су положили цвијеће на пјесников гроб, а потом су наставили дружење са дјецом у Основној школи “Трново”.

На Књижевној вечери коју је отворио начелник општине Ненад Мишовић, пјесници Недељко Жугић, Гордана Милошевић, Радослав Зеленовић, Жељко Пржуљ, Горан Врачар и Радомир Јагодић-Рашо грађанима су отворили своју душу поезијом. Сви су сложни у једној мисли, да је Радослав Самарџић велики човјек и пјесник који је стварао из душе, а његовим одласком са овог материјалног свијета не одлази поезија коју је током свог живота стварао, већ остаје нама и новим нараштајима у аманет.

Радослав Самарџија је рођен 1953. године у Грабу код Трнова, и већ као младић почео је литерарно стваралаштво објављујући у свим тада водећим pjesnik 2 - kopijaчасописима. Рат односи његову кућу и са њом његове рукописе. Говорио је, да му је више жао рукописа, него куће. Ипак, успио је објавити збирке пјесама „Говорим српски“, „Марко Краљевић и телевизор“, “Ослушкивање Бога”, „Послијератна идила“, те добио низ пјесничких награда, као и за књигу пјесама „Дјеца нису овце“, али је тај рукопис изгубљен и нажалост никада није пронађен.

Ова манифестација подржана је од стране Министарства просвјете и културе РС и Општине Трново.

Raso i djeca