Ин мемориам: Есад Крехо (1940-2015)

Esad-Kreho

У суботу, 19. децембра у 75. години живота, после краће болести, умро је Есад Крехо, легенда Руђанског фолклора.

Есад Крехо је свој радни вијек провео је у Фабрици аутомобила Прибој и у Дому здравља Рудо, а 2003. године је пензионисан.

Фолклором је почео да се бави далеке 1947. године, када је као 7. годишњи дјечак почео да игра у КУД-у „Младост“ из Рудог.

Од тада, па све до краја свог живота, није престао да се бави фолклором као играч и као кореограф, остваривши богату фолклорну каријеру и оставивши неизбрисив траг у културном и спортском животу општине Рудо.

Богат кореографски опус остварио је у КУД-овима „Младост“, „Дебељача“, „Ковачица“ и „Просвјета“. Есад Крехо ће остати посебно упамћен по игри „Врањанска свита“ која представља његово посебно ауторско дјело.

Током свог живота остварио је завидан успјех, али се посебно издваја наступ 1987. године, када је КУД „Младост“ представљао тадашњу Југославију на свјетском фестивалу фолклора у Шпанији.

Поред успјеха на пољу фолклора остварио је и значајне резултате у спорту. Спортску каријеру је започео као атлетичар у Атлетском клубу „ФАП“ из Прибоја и као врсан голман ФК „Рудо“ чије су познате одбране и параде памтили сви навијачи ФК „Рудо“.

Есад Крехо је 2010. године добитник плакете општине Рудо за заслуге у култури и спорту.

Сахрана Есада Креха обављена је у недељу 20. децембра на градском гробљу у Рудом уз присуство великог броја грађана, који су дошли да му одају почаст и да последњи пут испрате овог великог човјека.

Esad