Одржани 15. Видаковићеви дани културе у Рудом

manifestacija

Петнаести Видаковићеви дани културе 2015. отворени су изложбом слика  ликовне колоније из Кнића „Гружанска јесен 2015.“

Изложбу је отворио ликовни критичар Радомир Рашо Јагодић, а у име делегације из Кнића посјетиоце изложбе је поздравио директор Центра за културу, туризам и спорт Александар Радосављевић.

Посјетиоци изложбе могли су уживати у опусу од 20 уља на платну са мотивима пејзажа и мртве природе.

Након изложбе у великој сали Дома културе „Просвјета“ Рудо пјеснички час уприличио је највећи дјечији пјесник Љубивоје Ршумовић отворивши свечаност химном „Дјеца су украс свијета“.

Свечану академију посвећену Милошу Видаковићу отворио је начелник општине Рудо Рато Рајак, а химну „Просвјете“ Алексе Шантића говорила је Исидора Ћиковић.

Присутне је поздравио и предсједник Српског просвјетног културног друштва „Просвјета“ Републике Српске Слободан Савић.

Централни гости 15. Видаковићевих дана културе били су драмска умјетница Ивана Жигон, која је говорила стихове Милоша Видаковића и пјесник Љубивоје Ршумовић који је говорио „Слово у славу приљежног пјесмотворца Милоша Видакивића“.

Поред њих у програму су учествовали и црквени хор из Пријепоља „Св. краљ Владислав“ под диригентском палицом Искрице Радоњић, етно група из Фоче и етно група „Просвјета“ из Рудо.

Предсједница жирија Маријана Деспић-Мићевић саопштила је резултате књижевног конкурса „Видаковићеви дани“, који је ове године одржан по 4. пут у оквиру манифестације.

Прва награда књижевног конкурса додјељена је Љубици Минић из Прибоја, Србија.

На крају манифестације директор ЦКПД „Просвјета“ Илија Лучић  уручио је свим учесницима плакету Милоша Видаковића, као и поклон слике Ивани Жигон и Љубивоју Ршумовићу.

Rsumovic

Zigon

etno grupa