Одржана едукација о узгоју малине

У четвртак, 03. марта 2016. године, одржано је показно предавање о узгоју малине и демонстрација пројекта на терену.

Малина је релативно нова култура која се узгаја у општини Рудо и региону и тренутно представља најперспективнију културу. Само у прошлој години у Рудом је произведено око 300 тона малина, а у овој години очекује се принос од 400 тона.

Едукацију о узгоју малине за малинаре и представнике општина из Рудог, Вишеграда, Рогатице и Чајнича водио је др Александар Лепосавић са чачанског Института за воћарство.

Током предавања Др Александар Лепосавић је истакао да произвођачима жели указати шта треба да ураде прије заснивања засада малине, које су мјере и радње у току прве године, након заснивања засада и у засадима у роду, које је потребно предузети с циљем постизања стабилне и квалитетне производње, од које произвођачи имају интереса.

„Рудо је препознатљиво по веома добром квалитету малине, а сада се организује хладњачарска служба и неколико произвођача организују складиштење малине, што повећава број узгајивача“, рекао је Лепосавић.

Он је истакао да је малина једна од ријетких пољопривредних култура са којом произвођачи постижу добру економску рачуницу.

„Малина која је произведена на подручју општине Рудо по стандардима посједује веома добре карактеристике и Рудо има веома добру перспективу, не само у малинарској, него и у другим видовима узгоја јагодастог воћа. Треба размишљати о производњи боровнице и купине те у одређеној мјери и јагоде, која овдје већ постоји“, рекао је Лепосавић.

Он је додао да је ово једна од добрих иницијатива општине Рудо да произвођачи имају савјетодавни сервис, како би знали шта да раде са малином.

Лепосавић је рекао да би почели производњу малине, произвођачи треба да изврше анализу земљишта, адекватну припрему и обезбиједе материјал.

На обуци су учествовали и представници општина Вишеград, Чајниче и Рогатица које су као и општина Рудо препознале малину као потенцијал у који вриједи улагати. Поред учења од врхунског стручњака  из ове области, у другом дијелу обуке гости из сусједних општина заједно са представницима из Рудог разговарали су са др Лепосавићем о програмском управљању. Програмско управљање је нови модел који ће осигурати индивидуални приступ у изради планова за малинаре, бољу примјену агротехничких мјера и контролисану употребу заштитних средстава.

Едукација се организује у оквиру пројекта „Програмско управљање у служби црвеног злата“. Укупна вриједност пројекта износи 124.967 КМ од чега је  пројекат у износу од 99.974, КМ подржан кроз грант Финансијског механизма за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, а остатак је учешће општине Рудо. Финансијски механизам је успостављен кроз заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС), Амбасаде Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ.