Засађене саднице у Парку пријатељства на Цигли

park1

Представници четири општине Чајетина, Кнић, Прибој и Рудо засадили су на Цигли, поред Спомен обиљежја, прве саднице пријатељства.

Јереј Јован Стојковић служио је помен палим херојима на Цигли и мајору Василију Луковићу, који су своје животе за отаџбину дали крајем августа 1914. године, на мјесту званом Бијела глава. Овдје је 2014. године откривен споменик у знак сјећања на њихову жртву. У склопу овог комплекса, представници четири општине – Чајетина, Кнић, Прибој и Рудо засадили су на Цигли, поред Спомен обиљежја, прве саднице пријатељства.

„Како буде расло ово дрвеће, претпостављам да ће тако и да расте национална свијест и код нас Срба, и да се увећава, а не да се смањује. Показали смо овим примјером да поштујемо своје јунаке који су овдје дали своје животе и да ћемо чувати ту традицију и да ћемо се овдје и даље вијековима окупљати, уједињавати и радити у националним интересима“, истакао је предсjедник општине Чајетина, Милан Стаматовић.
Саднице су засадили предсjедник општине Прибој, Лазар Рвовић, начелник општине Рудо, Рато Рајак, замјеник предсjедника општине Кнић, Борислав Бусарац и предсједник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Да подсјетимо, Спомен обиљежје на Цигли подигнуто је прије двије године. Највећи дио финансијских средстава за градњу спомен чесме и прилазног пута је издвојила општина Чајетина – преко 100.000 евра, уз подршку општина Прибој, Кнић и Рудо. Вајару и сликару из Трнаве, Владимиру Митровићу, уручена је захвалница од стране општине Кнић за несебичан допринос у изради споменика мајору Луковићу у Јабланици, као и уређењу споменика у порти книћанске цркве.

Преузето са сајта општине Чајетина.