У Чајничу одржане Спасовданске свечаности „Сачувајмо традицију“

Традиционално у Чајничу поводом празника Вазнесења Христовог Спасовдана, приређене су Спасовданске свечаности под називом „Сачувајмо традицију“, Спасовдан 2016.

Овај лијепи обичај у Чајничу, већ дуги низ година има такмичарски карактер у прављењу пита, колача и пецива.

Тим поводом начелник Горан Караџић захвалио се свима који су дошли да заједно прославе овај велики празник Вазнесење Христово-Спасовдан, који се традиционалоно прославља у Чајничу.

DSC_0809

Он је додао да Спасовданске свечаности и спремање спасовданских јела које су спремале мајке и баке, има такмичарски карактер, који је већ регоналног карактера, надајући се да ће догодине имати и републички карактер.

Ове године такмичиле су се домаћице из Фоче, Требиња, Новог Горажда, Рудог, Вишеграда, Рогатице и Чајнича.

Причајући са старим бакама, открили смо да је у Чајничком крају пита била посластица, које су српске мајке правиле једном седмично, обично уочи недјеље. Како кажу укусима пита није се могло одолити.

Од пријављених 36 такмичара, за најукуснију питу прво мјесто освојила је Биљана Катана, друго мјесто Јулијана Комленовић, а треће Актив жена из Рогатице. У категорији најукусније пециво, побједница је Вера Тадић, друго мјесто освојио је  Актив жђена из Требиња а треће мјесто припало је Активу жена Ново Горажде. Прво мјесто у категорији најукуснији колач освојила је Лиљана Тадић, друго мјесто Актив жена из Фоче, а треће мјесто припало је Активу жена из Рудог.

Побједнице су награђене дипломама и новчаним наградама које им је уручио начелник општине Чајниче Горан Караџић.

На овај дан одржана је и приредба под називом „Спасовдански обичаји“ на којој се развило Спасовданско коло и пјевале народне изворне пјесме посвећене Спасовдану. Програм су уљепшали и народни гуслари а Културно умјетничко друштво из Рудог, својом игром и пјесмо увеличало је свечаност.

Преузето са сајта 058