Представљен пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”

У сриједу, 24. августа 2016. године у Рудом је одржана презентација активности које ће бити реализоване у оквиру пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини (БиХ)”.

Општина Рудо је једне од 23 јединице локалне самоуправе (ЈЛС) која је изабрана на основу јавног позива за учешће на овом пројекту, а испред које ће у пројекту учествовати 5 одабраних мјесних заједница: МЗ Рудо, МЗ Старо Рудо, МЗ Миоче, МЗ Штрпца и МЗ Стргачина.

На састанку су присуствовали представници УНДП-а, општине Рудо и одабраних мјесних заједница. Током састанка присутнима се обратио гдин. Рато Рајак, начелник општине Рудо који је поздравио присутне и почетак реализације вишегодишњег пројекта који ће бити усмјерен на развој мјесних заједница. У наставку, присутне је поздравила и гђа. Мајда Ганибеговић, менаџерица пројекта која је искористила прилику да честита општини Рудо и мјесним заједницама на одабиру за учешћу у пројекту. Током свог излагања гђа. Ганибеговић је истакла да ће за успјешну реализацију пројекта и остварење резултата, бити важни посвећеност и ангажман представника одабраних мјесних заједница.

Пројекат је заједничка иницијатива Влада Швицарске и Шведске, чија је вриједност 14,5 милиона КМ. У активностима прве фазе која ће трајати до средине 2019. године, учествоват ће 125 мјесних заједница и 23 ЈЛС широм земље, чиме ће се утицати на побољшање квалитете живота 300.000 људи.

Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини“ има за циљ да подстакне већи ангажман грађана у општинском одлучивању, пружању квалитетних услуга те у спровођењу локалних развојних иницијатива, при чему се ревитализација мјесних заједница сматра кључним средством за постизање тих циљева.

Пројекат проводи УНДП у БиХ у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарством правде Федерације БиХ, Владом Брчко Дистрикта и оба ентитетска савеза општина/опћина и градова.