Ширење производње малине

У организацији општина Рудо и Мркоњић Град и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске одржан је скуп у Мркоњић Граду на којем се разговарало о могућностима развоја малинарства у Републици Српској.

На скупу је представљен рад Агенције за пољопривредни  развој, одржано предавање о узгоју малине, представљен пројекат АПЦОУа ИФАД и модел Програмско управљање који је развијен у оквиру пројекта „Програмско управљање у служби црвеног злата“.

malinari (7)

Предавач, пољопривредни инжењер Борис Тадић из удружења Развојни центар „Аргонет“ каже да се производња малина у посљедње двије до три године убрзано шири у Српској и почиње се производити тамо гдје је до сада није било.“Произвођачи на малим површинама могу да остваре значајан приход. Малина није захтјевна кад су у питању инвестиције, само је потребно високо учешће радне снаге“, истакао је Тадић на предавању у просторијама Агенције за привредни развој.

Представници општине Рудо и Пољопривредне задруге „Увац-Рудо“ представили су модел подршке развоју малинарства који је развијен у Рудом, као и досадашња искуства у развоју малинарства. Овај модел је назван Програмско управљање.

У циљу обезбјеђења дугорочне подршке развоју малинарства, у Рудом су препознати кључни актери који могу пружити адекватну помоћ и подршку сваком малинару, који су кроз Програмско управљање повезани и њихова помоћ је стављана малинарима на располагање. Овај приступ осигурава стратешки оријентисан развој малинарства уз синергију, сталну надогрању и развој. Након предавања пољопривредници су обишли и парцеле са засадима малина, те размијенили искуства о производњи малине.

malinari (3)