Бесповратна средства за пројекат из Рудог

У сриједу 9. новембра 2016. године у хотелу Олимп на Златибору потписани су уговори о додјели бесповратних средстава за финансирање пројеката у два прекогранична региона „Дрина-Тара“ и „Дрина-Сава“.

„У оквиру ове грант шеме поднесено је 40 апликација, 17 пројеката је добило средства а потписано је 27 уговора и одобрено укупно 260.000 Евра. Учешће апликаната је 25 одсто од укупног износа“, казао је регионални менаџер Александар Дамјановић.
Он додаје да су одобрена средства прије свега намијењена пољопривредницима, малим пољопривредним газдинствима, еколозима и туристичким оганизацијама у регионима „Дрина-Тара“ и „Дрина- Сава“.

luna (2)

Поред средстава која су обезбјеђена кроз АБД програм и учешћа апликаната, неке од локалних самоуправа обезбједиле су дио средстава за реализацију пројеката на њиховој територији.

Међу потписницима Уговора били су и представници из ЦОД “Луна”, Удружења узгајивача малине “Малина” Рудо и Пољопривредне задруге “Увац-Рудо” из Рудог који су заједно са „Сирогијно-компани“ у партнерству аплицирали са пројектом „Интеграцијом до успјешније производње и развоја пољопривредних  производа” укупне вриједности 43.000 Евра од чега је грантом обезбјеђен износ од 30.500 Евра.

luna (1)

Ненад Љубојевић, директор ПЗ „Увац-Рудо“ рекао је да ће у склопу овог пројекта ПЗ „Увац-Рудо“ набавити савремени вибрациони калибратор за пребирања малине, „Сирогијно-компани“ ће набавити универзалну вагу са системом за паковање, ЦОД „Луна“ ће набавити опрему за производњу сока од малине а Удружење малинара ће обезбиједити опрему за испитивање узорака земљишта“.

Средства за Грант кориснике су обезбјеђена кроз АБД Грант шему коју спроводи Стална радна група за регионални рурални развој СВГ (SWG) у Југоисточној Европи у партнерству са Њемачком агенцијом за међународну сарадњу (ГИЗ) у оквиру пројекта „Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и водним ресурсима“ (LEIWW) уз финансијску подршку њемачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу (БМЗ). Промоција и координација АБД грант схеме је такође подржана у оквиру Пројекта који финансира Европска унија „Подршка регионалној сарадњи и равномјерном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу ЕУ интеграција“.