ПЗ Увац-Рудо добитник гранта у оквиру програма ФАРМА 2

Потписивањем уговора у Бања Луци и Сарајеву означен је почетак имплементације 18 инвестиционих пројеката у сектору јагодастог воћа, чију ће реализацију подржати  УСАИД/Шведска ФАРМА II (USAID/Sweden FARMA II).

pz uvac

Одбор за оцјену грантова овог пројекта одлучио је да, од 83 пристигле пријаве, подржи апликације сљедећих 18 организација: Удружење воћара ДРИНА Устиколина, Шумаплод Фојница, Агродар, Крајишка малина, Астер и Мели фунгхи Цазин, Еуро Стил Добој, Сезона и Болетус Фоча, Аргонет Бањалука, Удружење жена Подриња Власеница, ПЗ „Увац Рудо“, Мусхроомс Траде Лакташи, Пронатура Зеница, Пољопривредна задруга ПАЛЕ Пале, Струцон Сарајево/Коњиц, те Хербос Натуре и Прва борачка Плодови Босне Сарајево.

Апликанти су углавном тражили подршку за (1) увођење нових технологија које ће резултирати побољшањем квалитета и повећањем приноса, (2) диверзификацију производње и увођење нових врста јагодастог воћа (боровнице, рибизле, итд.); те (3) побољшања пољопривредне инфраструктуре у ланцу вриједности јагодастог воћа.

Просјечан износ допунских грант средстава од УСАИД/Шведска ФАРМА II (USAID/Sweden FARMA II) пројекта је око 61.500 КМ по апликанту. Ове инвестиције ће допринијети запошљавању 128 радника и 212 сезонских радника, а користи ће осјетити и више од 2.000 узгајивача јагодастог воћа.

Укупна вриједност пројекта који ће реализовати ПЗ „Увац-Рудо“ износи 114.000 КМ од чега ће УСАИД/Шведски програм ФАРМА II (USAID/Sweden FARMA II) бити обезбјеђено 55.000 КМ док ће остатак средстава бити обезбјеђено од стране других донатора и сопственог учешћа задруге.

Средства ће бити утрошена за набавку опреме и унапређење производње у ПЗ „Увац-Рудо“.

pz uvac1

Сврха додјеле ових средстава је вишеструка и омогућиће ПЗ Увац Рудо да повећа профитабилност и продају тако што ће набавити детектор за метал и виљушкар што ће задрузи омогућити контролу здравствене исправности производа и побољшање транспортног система у процесу производње. Набавком савременог калибратора за пребирање малине и млина за мљевење исте путем учешћа задруге и SWG-a допринијеће производњи веће количине малине екстра класе (ИQФ) чије је продајна цијена много већа у односу на цијену малине класе II и III.     Подршком задруге  диференцираће се палета  производа  додавањем нових,  као што су малина гриз и блок што ће послужити за прераду малине у домаћој радиности и имати директан утицај на повећање прихода и профит малинара који ће бити плаћени по квалитету производа и тиме мотивисати малинаре да производе веће количине малине екстра квалитета. Задруга ће на овај начин  моћи да понуди висококвалитетне свјеже и замрзнуте производе у мањем паковању за домаће као и за ино купце.

Ова улагања ће охрабрити иновације и  побољшати укупну конкурентност сектора, што ће амортизовати притисак  нижих цијена јагодастог воћа на свјетском тржишту који је нарочито испољен прошле сезоне производње и откупа малине. Очекује се да ће ове активности допринијети унапређењу продаје и извоза, с обзиром да је сектор углавном извозно оријентисан.