Јачање сарадње локалних заједница у области туризма

Мисија ОСЦЕ-а у БиХ у Горажду је организовала конференцију на тему “Јачање сарадње у туризму локалних заједница у Горњедринској регији”. Учествовали су представници туристичког сектора у том дијелу БиХ – Босанскоподрињског кантона, Града Горажда те општина Фоча, Рудо и Вишеград.

Како су казали организатори скупа, циљ конференције је промоција туристичких потенцијала Горњедринске регије, развијање и јачање сарадње у регији кроз реализацију заједничких пројеката из области туризма.

Замјеник шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Алеxандер Цхаплyгин (Alexander Chaplygin) истакао је овом приликом значај конференције и свих активности које се воде у циљу повезивања локалних заједница у овој регији у области туризма.

– Локалне заједнице у Горњедринској регији (ГДР) суочавају се годинама са економским проблемима. У исто вријеме имамо огромна богатства и историјске потенцијале, али на несрећу имамо такву ситуацију да потенцијали нису реализовани нити искориштени због недостатка регионалне сарадње. Из тог разлога је теренска канцеларија из Фоче покренула активности везане за активацију регионалне сарадње почетком ове године. Ове активности спојиле су заједно представнике из опшина Фоча, Рудо, Вишеград и Горажде – рекао је Цхаплyгин.

Да постоје велике могућности сарадње сматра и замјеник начелника општине Фоча Зоран Елез.

– Ја бих се прије свега захвалио ОСЦЕ-у на конкретној акцији коју су подузели за дринску регију која је веома занимљива што се тиче туризма. Они су спона за даљњи развој туризма јер знамо да Горњедринска регија даје велике могућности када је у питању развој туризма. Питање је само колико је та грана развијена. Надам се да ћемо послије свих ових састанака који су планирани добити велики помак у вези с питањем туризма – нагласио је Елез.

На конференцији је, као један од резултата ангажмана Мисије ОСЦЕ-а и сарадње локалних заједница Горњедринске регије у области туризма, представљена занимљива публикација, јединствен туристички водич под називом “Доживи долину Дрине”.