Завршен 5. Сајам домаћих производа Рудо 2019

У Рудом је у суботу, након додјеле награда купцима завршен 5. Сајам домаћих производа Рудо 2019.

sajam 1

Сајам је окупио више од 120 излагача из три земље и 23 општине. Поред разноврсне понуде домаћих производа, током два дана колико је трајао сајам, одржан је и разноврсан програм, а подјељене су и бројне награде.

Овогодишњи сајам свечано је отворила г-ђа Винка Мићић, директорка Привредне коморе РС подружнице Источно Сарајево. Госте и излагаче испред општине поздравио је Драган Јовановић, начелник Одјељења за општу управу и друштвне дјелатности а испред организатора Сајма, присутне је поздравио Владимир Брадоњић, директор ЈУ за туризам и спорт Рудо. Том приликом је истакнут значај ове манифестације која промовише домаће производе и предузетништво.

У склопу едукативног садржаја сајама, за пољопривреднике од стране Стручне службе Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС, одржано је представљање новог правилника за подстицаје за 2019. годину као и едукација „Савремено гајење шљиве“, за кориснике новог пројекта, кроз који ће бити подигнути нови засади шљиве на простору општине Рудо.

Први дан сајма, од стране Радивоја Максимовића, предсједник савеза пчелара РС, одржано је  предавање за пчеларе, које је било изузетно посјећено.

sajam 2

На сајму је по први пут одржан и Дан мјесних заједница, на којем су представљене визије мјесних заједница и разговарано је о значај мјесних заједница за унапређење живота грађана.  Мјесне заједнице из Рудог активно су укључене у припрему и реализацију садржаја сајама и  значајно доприносе одржавању ове манифестације. Већ годинама у назад, због значајног доприноса мјесних заједница који имају у организацији сајма, додјељује се награда за најљепши штанд мјесним заједницама. Ове године награда за нај штанд додјељена је МЗ Рудо.

Дио сајма био је посвећен дјеци и младима. Средње школе из Прибоја, Рудог и Горажда имале су прилику да представе своје школе, као и достигнућа ученика у разним занимањима и кроз секције. Ученици СШЦ „Џемал Бједић“ из Горажда су се представили и модном ревијом. Ученици кројачке секције и фризерско-манекенске секције приказали су креације које су скројили ученици на својим часовима практичне наставе.

sajam 3

На конкурсу „Научимо заједно корак по корак“ учествовали су ученици основних школа у категорији млађих и старијих разреда из Рудог, Штрбаца, Фоче, Горажда, Вишеграда и Рогатице. У оквиру конкурса додељене су по три награде за најбоље радове. У категорији нижи разреди: прво мјесто освојила је „Сензорна плоча“ рад ученика из Рогатице, друго мјесто освојио је рад „Музички кишобран“ ученика из Рудог, а треће мјесто „Нијема карта РС“ ученика из Вишеграда. У категорији виши разреди: Прво мјесто додјељено је раду„Модел биљне и животињске ћелије“ ученика из Фоче, друго мјесто додјељено је раду „Соларни систем“ ученика из Штрбаца и треће мјесто додјељено је ученицима из Горажда за рад „Четворотакни отто мотор“.

Од стране жена из Мјесних заједница Бијело Брдо, Штрпци, Миоче и Рудо припремљене су 34 врсте колача за такмичење за „Нај колачић“. Прво мјесто освојио је колач Љиљане Ћиковић, друго место колач Росе Кузмановић а треће мјесто колач Исидоре Новаковић.

sajam 4

Ове године посјетиоци и излагачи сајма имали су прилику уживати у модној ревији на којој су били представљени модели ЕВРО ЖЕНЕ креаторки Силване Ђорђевић, Милве Дуган, Дане Карић и Јелене Ђорђевић, а које су носили средњошколци из Рудог.

За Најљепши штанд сајма проглашен је штанд „Дамски шешири Софи“ из Грачанице са Косова и Метохије.

Други дан сајама по први пут уприличено је и представљање излагача на бини, уз снимање од стране медијског покровитеља Телевизије Рудо.

Организатори су у оквиру сајма прославили и мали јубилеј, 5 година од иницијативе за одржавање сајама.

И ове године Сајам су подржали спонзори којима су додјељене плакете.  Додјељене су и награде купцима. Награде су обезбјеђене од стране излагача.

Сајам домаћих производа, организује Јавна установа за туризам и спорт Рудо заједно са Општином Рудо, невладиним организацијама и предузетницима.