Форум грађанских иницијатива Рудо – бирај и утичи на промјену

С циљем да се повећа учешће грађана у процесу доношењу одлука, које се тичу унапређења квалитета живота у општини Рудо али и учешћа у њиховој реализацији, формиран је  Форум за грађанске иницијативе, којег чине представници приватног, јавног и цивилног сектора, као и представници младих.

Форум за грађанске иницијативе,  који је формиран у склопу пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“ (РеЛОаД) препознао 4 иницијативе које ће допринијети већем, квалитету живота грађана Општине Рудо и понудио грађанима да одаберу једну иницијативу коју ће финансирати РеЛОаД пројекат и суфинансирати Општина Рудо.  Предложене су следеће 4 иницијативе:

  1. Садња дрвећа и уређење улаза у град;

Ова иницијатива подразумијева уређење постојеће стазе на улазу у општину Рудо те трасом која се надовезује и у граду, замјену старих стабала сађењем нових на мјестима која су намијењена за стабла, изамјену оштећених стабала у градском парку, постављање клупа дуж стазе са кантама за отпатке. Корист од ове иницијативе би имали око 1500 грађана центар Рудог али и 6000 осталих грађана и посјетиоца. Оштећена стабла која ће бити замијењена новим, ће бити подијељена угроженим породицама за огрјев.

  1. Чишћење путног појаса и уклањање дивљих депонија;

Ова иницијатива подразумијева да се у сарадњи са комуналним предузећем и комуналном службом у општини Рудо одреде 3 дивље депоније, изврши чишћење, поставе табле са упозорењем и поставе контејнере и канте. Корист од ове иницијативе ће имати сви становници Рудог.

  1. Безбједност у саобраћају;

У оквиру ове иницијативе уредити ће се стајалишта за аутобусе на којима дјеца чекају превоз до школе. Извршиће се поправка најмање 6 постојећих стајалишта за аутобусе што укључује: наткривање, постављење табле за информације и информације о безбједном понашању у саобраћају. Корист од ове иницијативе ће имати око 100 ученика који користе превоз и њихове породице као и 5000 осталих грађана општине Рудо и посјетиоци.

  1. Промоција грађанског активизма и природних љепота општине Рудо/кампања „Ја волим Рудо“;

Активности у оквиру ове иницијативе подразумиејвају уређење и изградњу видиковца на кањону ријеке Лим, уређење водопада код Сетихова, постављање информативних табли и 3 акције у 3 мјесне заједнице грађани за своју мјесну заједницу под мотом „Ја волим Рудо“ ( нпр. уређење центра мјесне заједнице или посебног дијела мјесне као што је купалишта, спортски терен, игралиште и сл.) Директни корисници ове иницијативе ће бити грађани 3 мјесне заједнице (најмање 3000) док ће индиректну корист имати сви грађани општине Рудо и посјетиоци.

Сваки грађанин има право да гласа за једно од 4 предложене иницијативе директно у шалтер сали општине Рудо или путем овог линка:

Гласање је анонимно и трајаће од 13.08 до 23.08.2019. године, након ћега ће бити пребројани сви гласови и бити проглашена иницијатива са највећим бројем гласова.

Молимо да издвојите 5 минута вашег времена и узмете учешћа у гласању.