Представљени први сувенири Рудог и Прибоја

suveniri

У адаптираном помоћном објекту Куће Јевђевића у Прибоју 25.августа 2019 године одржана је  изложба на којој су представљени сувенири насталих на радионицама  у Рудом и Прибоју.

Радионица хеклања, веза, шивења и ткања одржана  је од 19 до 25 августа 2019 године у просторијама Друштвеног центра Рудо. Радионици је присуствовало 10 жена из Рудог и Прибоја под стручним водјством Ане Јовановић оснивачице пројекта  Сувенира Србије, кровног тела за промоцију и пласма сувенирске понуде. Резултати ове радионице су сувенири настали техникама старих заната везом, хеклањем, плетењем, ткањем и креативним идејама карактеристичним за  ове две општине.

suvenir2

У истом термину у адаптираном помоћном објекту Кући Јевдјевића у Прибоју одржана је и радионица за израду сувенира од глине и гипса. Радионицу је похађало 10 особа из Прибоја и Рудог, а исту  је водила Татјана Трајковић, мастер  графичког дизајна и саветница у арттерапији и психодрами, оснивач Центра за уметност и културу Артеље. Резултати ове радионице су сувенири настали техникама рада са глином и гипсом.

suvenirr

Ova активност настала је као потреба да се осмисле сувенири који ће на најбољи начин истовремено оригинално и аутентично представити ове двије општине, које све до радионице нису имале сувенире.

Обе водитељице, вјешто су искомбиновале вјештину полазница са аутентичним обиљежјима овог краја. Резултати су импресивни и оригинални, а исти ће помоћи да се ове двије општине додатно промовишу као туристички крајеви који нуде топлу добродошлицу,  домаће производе, историју и природне љепоте.

13

Изложба је организована у организацији ТО Прибој и ЈУ за туризам и спорт Рудо у оквиру пројеката “Бијели спорт и културно-историјско наслеђе са краја 19. века у функцији развоја туризма општина Рудо и Прибој”.

suvenir3

Пројекат се финансира из претприступних  фондова Европске уније, у склопу програма Прекограничне сарадње између Србије И Босне и Херцеговине током периода између 2014 И 2020 године. Пројекат имплементирају Туристичка организација Прибој И Јавна установа за туризам и спорт Рудо. Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ), Републике Србије.

suvenir